17 feb. 2019 | 18:25

Toate structurile megalitice misterioase ar putea avea o singură origine

ACTUALITATE
Toate structurile megalitice misterioase ar putea avea o singură origine

Structurile megalitice de la Stonehenge – și nu numai ele – au fascinat oamenii de știință vreme de secole. Deși originea acestor structuri este încă subiect de dezbatere, cercetătorii cred că ea ar putea fi una comună.

Un studiu nou publicat în PNAS arată că megaliții împrăștiați prin Europa încă din Antichitate nu au fost construiți în mod separat, ci au fost influențați de munca unei comunități de vânători și culegători care locuiau într-o regiune din nord-vestul Franței. În plus, cercetarea sugerează că tehnologiile de traversare a oceanului s-ar fi dezvoltat mai devreme decât s-ar fi crezut și că tocmai de aceea „moda” de a construi monumente de piatră s-a împrăștiat spre continent.

„Megaliții cei mai timpurii își au originea în nord-vestul Franței și s-au împrăștiat de-a lungul rutelor marine ale coastelor mediterane și atlantice în trei faze principale succesive”, a subliniat autoarea studiului, Bettina Schulz Paulsson de la University of Gothenburg din Suedia.

Schulz Paulsson a analizat datele obținute în urma datării cu carbon radioactiv a mormintelor megalitice și premegalitice de la 2,410 situri preistorice din Europa. Elementele datate cu carbon radioactiv au fost rămășițele umane îngropate în siturile studiate. Pentru a obține niște date cât mai exacte, echipa de cercetători a analizat și arhitectura mormintelor, instrumentele folosite și obiceiurile de înmormântare.

Astfel, oamenii de știință au ajuns la concluzia că „nașterea” megaliților a avut loc undeva în nord-vestul Franței, în jurul anului 2.500 î. Hr., pe o perioadă de 200-300 de ani. De acolo, obiceiul construirii de monumente de piatră s-a răspândit rapid, către sudul Franței, Marea Britanie, Spania, Portugalia și Scandinavia.

„Mișcările megalitice trebuie să fi fost puternice pentru a se răspândi cu așa o rapiditate în diferite faze, iar abilitățile maritime, cunoștințele și tehnologia acestor societăți trebuie să fi fost mai dezvoltate decât se presupunea înainte”, a conchis Schulz Paulsson.