China vrea să cucerească Marte și deja a făcut primul pas cu misiunea Tianwen-1

China vrea să cucerească Marte și deja a făcut primul pas cu misiunea Tianwen-1
Sursa foto: Nu e chiar vreo bază de pe Marte. E doar o ilustrație cu ce ar putea exista acolo, cândva

China și-a lansat roverul Tianwen-1 și a ajuns cu succes la o orbită de transfer predeterminată. Lansarea a fost de la centrul spaţial din Wenchang, de pe insula tropicală Hainan. E prima misiune spre Marte exclusiv chinezească.

Dacă misiunea va reuși – și există încă o mulțime de obstacole pe parcurs – China ar putea să se alăture SUA ca singura altă națiune care va duce un rover pe suprafața Planetei Roșii. Proiectat pentru a verifica geologia planetei roșii, roverul de 530 de kilograme este echipat cu șase instrumente, inclusiv o stație meteo, un detector de câmp magnetic și un radar care pătrunde în sol.

Sonda Tianwen-1 a fost lansată cu o rachetă Long March-5 şi va ajunge pe orbita Planetei Roşii în februarie 2021, după ce va străbate distanţa de la Pământ la Marte (distanţă între Pământ şi Marte este de 55 de milioane de kilometri).

„Racheta transportă o sondă orbitală, un sistem de asolizare pe Marte şi un rover de explorare a suprafeţei Planetei Roşii. Este o lansare în premieră mondială a unei misiuni atât de complete pentru explorarea lui Marte.”
Long Lehao, expert din cadrul Academiei Chineze pentru Tehnologii de Lansare

Următoarea fază a misiunii va fi crucială pentru Tianwen-1. În 2011, China a lansat cu succes misiunea Yinghuo-1 Mars și a ajuns pe o orbită, la bordul unei rachete Zenit ucrainene. Cu toate acestea, misiunea a eșuat.

China încearcă prima sa aterizare pe Marte, lucru pe care numai SUA l-au reușit până acum. Planeta Roșie este plină de rămășițele încercărilor anterioare eșuate ale Europei, fosta URSS și SUA în egală măsură.

Și, recent, Emiratele Arabe Unite au lansat cu succes prima misiune a lumii arabe pe Marte în urmă cu doar trei zile. Iar SUA va lansa roverul Perseverance pe Marte pe 30 iulie. Se preconizează că toate cele trei misiuni vor ajunge în februarie 2021.

Citește și: