Arabii se duc pe Marte: prima misiune a decolat deja din Japonia

Arabii se duc pe Marte: prima misiune a decolat deja din Japonia

Emiratele Arabe Unite au lansat în această dimineață o rachetă menită să ajungă pe planeta Marte. După mai multe amânări, aceasta a decolat din Japonia.

Ar fi trebuit să decoleze pe 14 iulie, dar din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, s-a optat pentru două amânări, înaintea lansării din această dimineață. Aceasta este prima misiune spațială arabă spre Planeta Roșie și constă într-o sondă intitulată Al-Amal. Formularea cu pricina se traduce în Speranța.

Racheta arabă a decolat la ora României 6:58 de minute de la centrul spațial Tanegashima, din sud-vestul Japoniei, conform Agerpres. Sonda spaţială fără pilot la bord ar trebui să înceapă să orbiteze în jurul planetei Marte într-o misiune de şapte luni, până în februarie 2021, marcând cea de-a 50-a aniversare a unificării celor şapte principate care constituie Emiratele Arabe Unite. Lansarea sa a fost difuzată online în direct.

Acest efort științific este doar cel mai recent al Emiratelor Arabe Unite. Acestea fac eforturi pentru a-și dezvolta capacitățile științifice și tehnologice de câțiva ani, cu scopul principal de a-și reduce dependența de petrol.

Misiunea spre Marte a costat EAU 200 de milioane de dolari, conform informaţiilor furnizate de ministrul emiratez pentru ştiinţe avansate Sarah Amiri. Ea îşi propune să ofere, pentru prima dată, o imagine completă a atmosferei de pe această planetă, studiind schimbările zilnice şi sezoniere.

Emiratele Arabe Unite au început să lucreze la acest proiect încă din 2014, când s-a anunțat intenția unui program spațial. Materializarea respectivei inițiative s-a petrecut în 2017, când a început acumularea de expertiză în domeniul spațial. Ca referință, populația din UAE de 9.4 milioane de locuitori, dintre care majoritari sunt muncitorii străini, este lipsită de instruire ştiinţifică şi industrială în domeniul spaţial.

Având în vedere că nu duc lipsă de fonduri, nu ar trebui să vină ca o surpriză planurile ambițioase. Pe lista proiectelor de viitor se află o așezare pe Marte până în anul 2117.