Cea mai impresionantă fotografie cu Marte are 1,8 miliarde de pixeli și a fost făcută într-o săptămână

NASA a încercat să captureze cea mai detaliată fotografie surprinsă vreodată pe Marte, iar rezultatul este unul pe măsură.

Roverul agenției spațiale a reușit să ne arate Planeta Roșie așa cum n-am mai văzut-o niciodată. Curiosity a surprins o regiune de pe planetă într-o imagine cu cea mai înaltă rezoluție de până acum. Aceasta este, de fapt, o alăturare de 1.000 de fotografii pe care roverul le-a surprins în perioada 24 noiembrie – 1 decembrie 2019. Rezultatul este o fotografie de nu mai puțin de 1,8 miliarde de pixeli.

În timp ce angajații NASA se aflau în vacanța de Ziua Recunoștinței, s-au gândit că acesta ar fi un bun prilej pentru a-i da roverului de pe Marte o misiune ceva mai simplă: să facă fotografii. Acest lucru n-ar fi posibil în mod obișnuit, pentru că imaginile trebuie capturate într-o anumită perioadă a zilei, pentru a se asigura că lumina este una potrivită.

„Aceasta este prima dată din timpul misiunii când ne-am dedicat operațiunile unei panorame stereo, la 360 de grade”, spune Ashwin Vasavada, omul de știință din spatele proiectului Curiosity. „În timp ce mulți din echipa noastră erau acasă, bucurându-se de curcan, Curiosity a produs acest «festin» pentru ochi”, a mai adăugat acesta.

Cum a fost capturată cea mai detaliată imagine pe Marte

Roverul de pe Marte a capturat fotografiile cu ajutorul obiectivului telephoto de care dispune, cunoscut sub numele de Mast Camera (Mastcam). Cei care manevrează Curiosity l-au programat pe acesta să captureze fotografiile în avans, însă doar între prânz și ora două după amiaza, în fiecare zi, pentru a se asigura că vor fi aceleași condiții de lumină.

Imaginea conține o regiune de pe Planeta Roșie numită Glen Torridon. Curiosity o explorează pe aceasta încă din ianuarie 2019.

Ca să ai parte de cea mai bună experiență, îți recomand să descarci fotografia direct de pe site-ul NASA, pentru a putea da zoom și observa și mai bine detaliile. Ia în considerare, totuși, că aceasta are aproape 2,5GB, însă nu vei fi dezamăgit.

Sursa: space