De ce NASA va pierde legătura cu roverul Curiosity de pe Marte

De ce NASA va pierde legătura cu roverul Curiosity de pe Marte

În spațiu va avea loc un fenomen care se întâmplă o dată la mai mult de doi ani, iar comunicarea dintre roverul Curiosity de pe Marte și NASA va înceta.

Din 28 august și până la data de 7 septembrie 2019, planeta Marte va fi în conjuncție solară. Pe scurt, asta se întâmplă în momentul în care două planete se află în părți complet opuse ale sistemului Solar și sunt pe cât de departe posibil una de cealaltă. În acest caz, Soarele blochează complet legătura dintre Marte și Pământ, iar cele două planete nu vor mai fi vizibile între ele. Acest lucru se întâmplă o dată la 26 de luni.

Totuși, acest lucru are implicații mai mari, în special asupra comunicării dintre NASA și roverul Curiosity trimis de agenția spațială pe Planeta Roșie.

De ce NASA va pune pauză comunicării cu planeta Marte

Odată cu începerea acestui fenomen, comunicarea dintre Pământ și Planeta Roșie va lua o pauză. Explicația este una destul de simplă: coroana solară emite gaze fierbiți și ionizate, care călătoresc pe distanțe mari în spațiu. În timpul conjuncției solare, aceste gaze pot interfera cu semnalele radio în timpul comunicării dintre ingineri și navele de pe suprafața planetei Marte.

Problema o reprezintă faptul că aceste interferențe ar putea cauza ca navele de pe Planeta Roșie să se comporte în moduri neașteptate. Astfel, unele instrumente de la bordul acestor nave spațiale vor fi inactive, în special camerele, care generează o cantitate uriașă de date. Totuși, NASA va continua cercetările de pe Marte în tot acest timp, numai că nu va mai trimite comenzi către aceste instrumente.

Astfel, roverul Curiosity nu se va mai deplasa pe suprafața planetei, landerul InSight nu-și va mai mișca brațul robotic. Odyssey Orbiter și Mars Reconnaissance Orbiter vor continua să colecteze informații de la rover și lander, numai că NASA le va descărca pe toate după 7 septembrie, când conjuncția solară va lua sfârșit.

Citește și:
Sursa: JPL NASA
Etichete: