Câți români își permit să meargă în concediu: realitatea tristă nu este legată de pandemie

Câți români își permit să meargă în concediu: realitatea tristă nu este legată de pandemie

În cazul în care vrei să-ți faci o părere despre puterea financiară și nivelul de fericire al unui popor, este suficient să te uiți la numărul celor care merg în concediu. Din acest punct de vedere, românii nu stau deloc bine.

Pandemia a generat un număr record de șomeri, atât în țara noastră, cât și în alte colțuri ale lumii. Situația în America a devenit atât de gravă, încât numărul celor care nu mai au de lucru este mai mai mare decât în perioada Marii Depresii din anii `30.

Partea tristă este că românii noștrii nu se descurcau oricum foarte bine din punct de vedere financiar, realitate conformată și de un studiu publicat de curând de Hotnews. Ca referință, doi salariați din trei nu-și permit un concediu, iar situația este semnificativ mai tensionată în cazul celor care lucrează pe cont propriu. Din acel segment de piață, 4 din 5 lucrători pot doar visa să-și ia o vacanță.

Deși auzi deseori căt de bine este să lucrezi în agricultură, pentru că ești mai relaxat, lucrezi pentru tine și nu ai un patron, cel puțin în România, situația nu este deloc așa. Doar 8 agricultori dintr-o sută își permit să ia o pauză pe parcursul unei săptămâni pe an. Situația este similară și în cazul pensionarilor, 15% dintre ei ajung să mai meargă în concediu după ce au încetat să mai meargă la lucru de luni până vineri.

posibilitati concediu

Iar dacă ai vreun dubiu că această realitate românească este îngrijorătoare, e suficient să faci o comparație cu alte țări din Uniunea Europeană. Din această perspectivă, românașii se pot ”lăuda” cu obținerea ultimului loc în top. Pe primele poziții se află Suedia și Luxemburg. Cetățenii acestor țării sunt cât se poate de relaxați când vine vorba de planificarea unui concediu, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Iar ca în final lucrurile să fie și mai triste decât ai fi crezut inițial, este bine de știut că lucrurile erau un pic mai roz în urmă cu câțiva ani, dar situația financiară a românilor nu face decât să se înrăutățească de la an la an.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: