10 iun. 2020 | 07:30

Următorul tău concediu, sub semnul întrebării: cât de gravă a ajuns situația companiilor aeriene, post-Covid

ACTUALITATE
Următorul tău concediu, sub semnul întrebării: cât de gravă a ajuns situația companiilor aeriene, post-Covid

Mulți dintre noi se gândesc la industria HoReCa, când vine vorba de pierderi majore înregistrate în pandemie, dar companiile aeriene au niște pierderi astronomice în ultimele luni.

Pandemia de coronavirus a pus multe sectoare economice pe butuci în ultimele luni. Spre deosebire de restaurante, care au avut posibilitatea să facă livrări, majoritatea avioanelor de călători au fost la sol în ultimele trei luni, iar călătoriile aeriene nu par să revină la normal prea curând.

Vorbim de pierderi de 84 de miliarde de dolari, estimate pentru companiile aeriene din cauza pandemiei. Această valoare va reduce la jumătate încasările pe 2020 pentru o industrie care trece prin cea mai dificilă criză din istoria sectorului de activitate. Anunțul pe marginea acestui subiect a fost făcut de International Air Transport Association (IATA), citată de Reuters.

Partea și mai tristă este că pierderile vor continua să se acumuleze și în următoarele luni. Prea puțini oameni își fac planuri de vacanță, iar deplasările în interes de serviciu, în cea mai mare parte a lor, au fost amânate pe termen nelimitat sau anulate. Având în vedere că majoritatea companiilor aeriene nu zboară în prezent, IATA a apreciat că veniturile vor scădea probabil la 419 miliarde dolari de la 838 miliarde dolari anul trecut.

Pierderile sunt cât se poate de clare și se acumulează zilnic. „Fiecare zi a acestui an va adăuga 230 de milioane de dolari pierderilor din industrie”, a declarat directorul general al IATA, Alexandre de Juniac. În ceea ce privește activitatea pe anul viitor, IATA a avertizat că pierderile ar putea atinge 100 de miliarde de dolari, în timp ce traficul va încerca să revină la normal, iar companiile aeriene să reducă tarifele pentru a câștiga cotă de piață.

Dacă vrei să cauți partea roz a acestei situații, se pare că anul viitor vom începe să vedem niște beneficii din poziția de călători, sub forma unor oferte sau reduceri. „Companiile aeriene vor fi fragile din punct de vedere financiar în 2021”, a spus De Juniac, apreciind și o intensificare a concurenței. „Acest lucru se va traduce prin stimulente puternice pentru călători”.

Dacă nu ne vom confrunta cu noi interdiciții de circulație sau un nou val al pandemiei, numărul pasagerilor ar urma să scadă până la 2,25 miliarde în acest an, urmând să crească la 3,38 miliarde în 2021, cu peste 25% sub nivelul din 2019, potrivit Mediafax. Tot anul viitor, se estimează o creștere a veniturilor în industrie de 598 de miliarde de dolari.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele