09 oct. 2020 | 16:11

Anunțul pentru toți șoferii cu mașini pe benzină și motorină. Mare atenție la ce se întâmplă acum cu prețul

AUTO
Anunțul pentru toți șoferii cu mașini pe benzină și motorină. Mare atenție la ce se întâmplă acum cu prețul

Fluctuațiile de pe piața petrolieră continuă în plină toamnă. Pe 9 octombrie, preţurile petrolului au scăzut. Ce înseamnă asta, în plan general?

Scăderile de acum duc însă la valori de referinţă care se îndreaptă spre cele mai mari câştiguri săptămânale de la începutul lui iunie. Asta ca urmare a reducerii livrărilor cauzate de o furtună în Golful Mexic şi o grevă a lucrătorilor în Norvegia. În valoare absolută, asta înseamnă valori care se îndreaptă spre câştiguri de aproximativ 10% în această săptămână, prima creştere în ultimele trei săptămâni.

Ca idee, petrolul Brent a scăzut cu 27 de cenţi la 43,07 dolari pe baril în cursul dimineţii. West Texas Intermediate (WTI), referinţa din SUA, a scăzut cu 28 de cenţi la 40,91 dolari barilul.

Uraganul care influențează prețul petrolului

În prezent, mare parte din atenție e pe uraganul Delta. Potrivit estimărilor, se va intensifica într-o furtună de categoria 3, cu vânturi de până la 193 km pe oră. Astfel, producătorii de petrol au evacuat 183 de instalații offshore și au oprit aproape 1,5 milioane de barili pe zi (bpd) de producție de petrol.

Asta a dus la reducerea livrărilor cu 1,67 milioane de barili pe zi, sau 92% din producţia de petrol a zonei, cea mai mare cantitate din 2005, din timpul uraganului Katrina. De asemenea, producătorii au oprit aproape 62% din producţia de gaze naturale din regiune, adică 1,675 miliarde de metri cubi pe zi.

Totodată, compania petrolieră norvegiană şi sindicatele au declarat că se vor întâlni pe 9 octombrie cu un mediator numit de stat, în încercarea de a pune capăt unei greve. O escaladare ar putea tripla scăderea în livrări, dacă nu se ajunge la o soluţie până pe 14 octombrie, la aproximativ 934.000 de barili pe zi.

Nu în ultimul rând, datele guvernamentale au arătat pe 7 octombrie că cererea de petrol la rafinăriile americane este cu 13,2% mai mică decât anul 2019. Scăderea cererii de combustibil vine din cauza întreruperilor cauzate de pandemia de coronavirus.

În ceea ce privește România, o analiză a Consiliul Concurenței a arătat că cele mai mici tarife la benzină au fost la Lukoil – 4,43 lei pe litru. Cel mai ieftin litru de motorină a fost însă la Petrom – 4,55 lei pe litru. În ceea ce privește cele mai mari prețuri, benzinăriile Gazprom au avut o medie de 4,6 lei pe litru. La motorină, Gazprom a avut, de asemenea, cele mai mari preţuri – 4,64 lei pe litru.