Când se termină pandemia de coronavirus: nemții, sceptici informați, conform unui nou studiu

Când se termină pandemia de coronavirus: nemții, sceptici informați, conform unui nou studiu

În cazul în care trăiești cu impresia că vei reveni în curând la normalitate, după pandemia de coronavirus, germanii îți arată că te înșeli.

Nimic nu este mai greșit decât să crezi că am înfrânt pandemia de coronavirus sau ne pregătim cu pași repezi să o înfrângem. Motivele de optimism sunt infime spre inexistente. Reticența la vaccinare este la un prag îngrijorător în România și mai multe țări europene, iar având în vedere noile tulpini ale virusului, dobândirea imunității de grup este mai improbabilă ca niciodată. Mai mult decât atât, nici măcar cei care s-au îmbolnăvit deja, nu par să fie imuni pentru mai mult de câteva luni. Între trei și șase luni pare să fie media.

În acest context, datele obținute dintr-un studiu realizat în Germania nu ar trebui să uimească pe nimeni. Aproximativ un sfert dintre germani cred că pandemia va fi în mare măsură învinsă în 2021, în timp ce două treimi consideră că va continua coronavirusul să le afecteze negativ viaţa tot anul viitor, relatează marţi agenţia DPA.

Cel puțin 22% sunt de părere că pandemia de Covid-19 va continua să aibă un impact dezastruos asupra existenței lor pe parcursul anului viitor, conform unui sondaj YouGov comandat de DPA.

Pentru context, virusul a ajuns în Germania în urmă cu aproape un an, cu prima infecţie cunoscută pe 27 ianuarie în Bavaria. De atunci, numărul infecțiilor în teritoriu a trecut de 1,6 milioane de persoane, iar pentru că nemții au un sistem medical cu multe peste alte țări europene, am discutat de doar 30.000 de decese. Ca referință, rata deceselor în Germania la 10.000 de locuitori este de 0,1, în timp ce românii se laudă cu 3 din 10.000, de treizeci de ori mai mult. Cu alte cuvinte, importantă nu este neapărat boala, ci unde te afli atunci când o dobândești.

Doar 20% se aşteaptă ca meciurile de fotbal din Bundesliga să fie reluate în prezenţa mulţimilor până la sfârşitul anului 2021, în timp ce 54% nu cred. Numai 7% cred că cinematografele, teatrele şi sălile de concerte se vor deschide fără restricţii privind numărul de vizitatori sau regulile de igienă. Un total de 72% se aşteaptă ca acestea să se deschidă în timpul anului în anumite condiţii, în timp ce 12% cred că ele vor rămâne închise. Doar 9% cred că măştile vor dispărea din viaţa cotidiană, în timp ce 84% se aşteaptă ca publicul să fie obligat să poarte acoperire pentru nas şi gură cel puţin în unele locuri până la sfârşitul anului.

În teorie, începerea unei campanii agresive de vaccinare în Germania a sporit un pic nivelul de speranță, dar gradul de scepticism legat de viitor continuă să fie la un nivel îngrijorător. Pentru contextul, datele se mai sus se bazează pe o analiză YouGov care a inclus aproximativ 2035 de persoane, chestionate între 21 și 23 decembrie. La momentul respectiv, UE aprobase deja vaccinul și exista promisiunea începerii campaniei de vaccinare cu data de 27 decembrie în Germania, la fel ca în România.

 

Citește și: