Anunțul îngrijorător al dimineții vine din Germania. Sute de mii de români vor fi și ei afectați de evoluția lucrurilor

Anunțul îngrijorător al dimineții vine din Germania. Sute de mii de români vor fi și ei afectați de evoluția lucrurilor

Un anunț îngrijorător vine din Germania și sute de mii de români sunt afectați.

Germania e cea mai puternică economie a Europei și dacă acolo lucrurile merg prost, atunci efectul e pe lanț în toată Europa. Se creează un recul puternic în toate economiile statelor membre, motiv pentru care veștile despre economia Germaniei nu-s primite foarte bine.

Din cauza restricțiilor impuse din nou, economia germană va fi puternic lovită în această iarnă, previzionează institutul de cercetare DIW, anticipând că PIB-ul german se va contracta cu 1% în ultimul trimestru al acestui an. În primul trimestru al anului viitor declinul economic va fi şi mai pronunţat, estimează DIW, adăugând că lucrurile nu se vor îndrepta până la finalul perioadei de carantină.

Germania, lovită în plin de pandemie

Specialiștii susțin că şteptările industriei exportatoare germane au înregistrat o oarecare îmbunătăţire în decembrie, indică institutul Ifo, însă industria este prudentă cu privire la T1/2021 pe fondul numărului ridicat de riscuri. Cum spuneam, ce se întâmplă rău în prima economie a Europei se propagă rapid și-n celelalte state-membre.

În Germania trăiesc și mulți români, dar impactul se va resimți până în România. Industria subansamblelor, spre exemplu, care livrează componente și piese auto Germaniei într-o proporție mare e de așteptat să fie lovită.

Germania a anunțat recent un al doilea val de restricții din cauza pandemiei. Toate magazinele neesenţiale, precum şi şcolile şi creşele sunt închise din 16 decembrie, până pe 10 ianuarie, în încercarea de a opri al doilea val al epidemiei de coronavirus. Anunțul a fost făcut chiar de Angela Merkel.

Există condiții dure.

Într-o rezoluţie adoptată de statul federal şi de cele 16 landuri, angajatorilor li se cere să privilegieze pe cât posibil telemunca sau concediile pentru angajaţi timp de trei săptămâni şi jumătate, „pentru a pune în aplicare în toată ţara principiul „stăm acasă””. Pandemia „scapă de sub control”, a avertizat liderul Bavariei, Markus Soder, în tipul unei conferinţe de presă cu Angela Merkel şi cu ministrul de finanţe Olaf Scholz. Este „o catastrofă care ne afectează vieţile mai mult ca orice altă criză în ultimii 50 de ani”, a spus el.

Germanii vor intra practic într-un lockdown parţial ca cel prin care au trecut deja timp de mai multe săptămâni în primăvară, în timpul primului val de Covid-19.

Distanțarea socială rămâne, de asemenea, o regulă de respectat în orice condiții.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: