Când revenim la normalitate în România: viața de dinainte de pandemie, mai aproape decât crezi

Când revenim la normalitate în România: viața de dinainte de pandemie, mai aproape decât crezi

Numărul cazurilor de coronavirus continuă să scadă în România, iar ministrul Sănătății este optimist că nu mai avem mult de așteptat până când vom reveni la viața dinainte de pandemie. S-a aruncat până și la o promisiune.

Într-o intervenție la postul național de televiziune, Nelu Tătaru a încercat să detalieze situația la nivel național în ceea ce privește cazurile de coronavirus. În același timp, a oferit niște pronosticuri legate de viitorul care ne așteaptă, în următoarele luni. Oficialul a insistat pe perioada în care am putea reveni ”complet” la normalitate.

Dacă trendul actual se menține și nu vom mai vedea focare de infecție în orașe, perspectivele sunt optimiste. „În condiţiile în care avem o evoluţie normală, condiţiile de distanţare sunt respectate, avem mall-urile, în condiţiile în care avem o evaluare normală evitând aglomeraţiile populaţionale, se pot deschide. Încep competiţiile sportive, la început fără spectatori, le putem extinde într-un timp doi. În acest moment avem concertele în aer liber, până la 500 de oameni cu distanţare, putem mări acest număr. Bazinele de înot în exterior, putem să ne gândim. Dar toate aceste lucruri sunt în contextul evoluţiei noastre epidemiologice. Suntem de-abia la începutul celei de-a doua perioade de relaxare, evaluarea, cel puţin la o săptămână, ne poate face să putem da termenul pentru următoarele măsuri de relaxare sau care sunt acestea”, a explicat Tătaru la TVR 1.

Virusul nu va pleca nicăieri și urmează o perioadă foarte lungă în care vom vedea cazuri noi, fie ele și foarte puține. Important este să aceptăm că vom ajunge să conviețuim cu virusul, în cuvintele ministrului. „Încă colectăm aceste date şi studiul de seroprevalenţă ne va da şi un răspuns. Gestionăm, pe vară, inclusiv o convieţuire cu virusul, poate la un nivel foarte jos, cu transmitere comunitară foarte mică. Va trebui să gestionăm şi un număr din populaţia României, care sunt imunizaţi. Cu cât acest număr este mai mare, ne gândim la un episod doi mai facil sau aproape inexistent. Cu cât numărul din populaţie care este imunizat este mai mic, ne gândim la un al doilea episod poate mai accentuat. Nu ţine doar de noi. Vom avea o circulaţie, noi trebuie să gândim gradul nostru de imunizare, transmiterea comunitară şi afluxul de cetăţeni români sau străini care vin în România din anumite focare. Acestea sunt toate cele trei lucruri pe care va trebui să le gestionăm din toamnă-iarnă”, a arătat ministrul Sănătăţii.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI