Camerele ascunse în ecran, aproape gata: când vom vedea telefoanele revoluționare, fără margini

Camerele ascunse în ecran, aproape gata: când vom vedea telefoanele revoluționare, fără margini

O companiei de care nu ai auzit probabil niciodată a făcut progrese importante în realizarea camerelor care pot fi ascunse în spatele ecranului, fără să le fie afectată funcționalitatea.

Visionox este unul dintre cei mai importanți furnizori de panouri OLED din China. Printre clienții săi se numără giganți precum Xiaomi, o companie care folosește aceste ecrane în modelele sale de top, Mi 10 și Mi Note 10.

Într-un comunicat oficial al Visionox, oficialii companiei sunt entuziasmați să anunțe că sunt gata să înceapă porudcția de panouri OLED cu cameră sub ecran. Tehnologia din spate nu este neapărat o premieră în industrie, fiind anunțată inițial de Oppo la MWC Shanghai în 2019. Cu toate acestea, soluția dezvoltată de Visionox ar putea fi prima care va ajunge pe piață.

Ca referință, deși compania Oppo s-a lăudat prima cu camere ascunse sub ecran, a detaliat atunci mai multe probleme pe care le-a întâmpinat, înainte de transpunerea acelei soluții într-un produs de serie. În mare parte, este vorba de diferența de culoarea și luminozitatea redusă provocată de refracția sticlei protectoare de pe ecranele de smartphone-uri, un detaliu devenit standard în industrie.

Cei de la Visionox sunt opimiști că acel minus important poate fi remediat, printr-o serie de pelicule organice și non-organice ca facilitează un grad sporit de transparență. Dincolo de hardware-ul avansat, sunt necesare și câteva artificii software pentru a profita la maxim de acest progres. Aparent, vor exista algoritmi meniți să remedieze prin inteligență artificială luminozitatea, gamutul de culoare și unghiurile de vizibilitate asociate cu prototipul celor de la Oppo din 2019.

Indiferent de efortul din spate și de sutele de tehnologii și patente care au fost necesare pentru materializarea acestui proiect, important este că nu mai avem mult de așteptat până la dispariția completă a ramelor la ecrane. Rămâne acum să vedem care vor fi primii producători de smartphone-uri care vor adopta noile panouri în produsele lor. Cel mai probabil, le vom vedea în primul trimestru din 2021, la CES în Las Vegas sau MWC în Barcelona.

Citește și: