Boala Kawasaki, o consecință a infecției cu Covid-19 la copii: ce trebuie să știi ca să-ți protejezi micuții

Boala Kawasaki, o consecință a infecției cu Covid-19 la copii: ce trebuie să știi ca să-ți protejezi micuții

Timp de câteva luni, medicii au fost convinși că infecțiile cu noul coronavirus Covid-19 la copii nu afectează sănătatea acestora. Acum, mai mulți medici pediatri din Europa și-au schimbat părerea.

În ultima perioadă, în mai multe colțuri ale Europei, au apărut copii bolnavi de Kawasaki. La prima vedere, această afecțiune respiratorie foarte periculoasă pare să fie declanșată de virusul SARS-CoV-2. În timp ce experții au susținut mult timp că noul coronavirus nu afectează copiii, aceste informații îi contrazic.

Un avertisment explicit pe marginea acestui subiect dedicat părinților vine de la medicul pediatru Mihai Craiu. El atrage atenția asupra mai multe simptome la care ar trebui să fii atent dacă ai copii. De la febră și ganglioni umflați, până la mâini și picioare umflate, toate sunt semne importante de îngrijorare și motiv să fugi ”repede cu copilul la spital”

„Suficient de repede înseamnă în primele patru-cinci zile de la debutul acestei maladii, în contextul celor cinci semne clinice majore asemănătoare de boală Kawasaki: febră mare mai multe zile, cinci sau pe acolo, să ai ganglionii umflaţi la gât, să ai conjunctivită, să ai ochii ca şi cum ţi-ar fi intrat apă cu săpun în ei, nu să curgă cu puroi, să fie non-supurativă. Să ai ochii roşii-roşii, să ai buzele umflate şi crăpate şi să ai umflături la mâini şi la picioare, eventual cu erupţie”, a declarat Mihai Craiu citat de Mediafax.

În prima fază, rapoarte în acest sens au apărut din Marea Britanie. Medicii britanici au emis o alertă de urgență după ce au avut la secțiile de terapie intensivă internați copii grav bolnavi, cu simptome neobișnuite, potrivit BBC. Copiii prezentau inflamarea mai multor organe, cu simptome asemănătoare gripei. Unii dintre ei, dar nu toți, au fost testați pozitiv cu coronavirus. Din păcate, nu a durat mult până când cazurile de Kawasaki au fost confirmate de medici pediatri din Italia, Spania, Belgia și Franța. Cu toții au recunoscut simptomele.
„Cei mai mulţi pacienţi cu tablou clinic de Kawasaki nu au serologie de Covid-19. Că e prea tarziu sa mai aibă anticorpi, e posibil. Profesorul francez de la Necker care îngrijeşte aceşti copii a spus că cei care au avut ceva care a semănat cu SARS Cov-2 au avut în urmă cu trei săptămâni. Apare, chiar dacă e legată de Covid, după vindecarea bolii iniţiale, la nişte săptămâni, nici nu mai ştii că nu ai avut boala dacă nu ai fost testat”, a adăugat medicul pediatru.
Citește și: