Bitcoin, de la schemă piramidală la speranța unei revoluții financiare

Bitcoin, de la schemă piramidală la speranța unei revoluții financiare

De-a lungul timpului, au existat multe scheme piramidale care i-au lăsat pe mulți fără bani. Există voci importante care susțin că Bitcoin ar fi una dintre ele. Economiștii privesc cu scepticism această criptomonedă. În ciuda succesului de moment, e posibil ca totul să fie doar praf în ochi. Există, însă, și păreri pro. Hai să vezi care-i treaba cu cea mai cunoscută criptomonedă și cât de sigură e o investiție într-un astfel de instrument financiar.

Bitcoin a început anul undeva la 7.300 de dolari. Piața criptomonedelor a ajuns deja la peste 130 de miliarde de dolari, mult mai mică însă decât vârfurile atinse pe parcursul anului 2019. E o piață extrem de volatilă, lucru pe care-l admit și contestatarii și apărătorii monedei virtuale.

Adevărul e, însă, că 2019 s-a dovedit un bun pentru cei care au investit în criptomonede. Creșterea pe tot parcursul anului a fost de peste 85%. E o valoare mare, dar trebuie să te uiți cum a venit această creștere. Pentru că ea, de fapt, a însemnat o reașezare după o cădere puternică.

Bitcoin se dusese, în ianuarie 2018, la aproape 19.000 de dolari. A fost vârful criptomonedei și acum valorează de aproape trei ori mai puțin, după cum vezi în graficul de mai jos:

Evoluția Bitcoin - 2017-2020
Evoluția Bitcoin – 2017-2020

Unii zic că ar fi o bulă speculativă. Dar, ca orice bulă, nu-și arată adevărata față decât atunci când se sparge. Până atunci, nimeni nu poate spune cu certitudine despre ce e vorba.

Bitcoin, o schemă piramidală?

S-a vorbit, așadar, despre faptul că Bitcoin ar fi de fapt o bulă speculativă. Dar unii economiști se duc și mai departe și vorbesc despre o schemă piramidală în adevăratul sens al cuvântului. Iar principala caracteristică a unei astfel de scheme este că unii (puțini) câștigă de pe urma celor (mulți) care se aruncă cu capul înainte și suferă pierderi uriașe. 

Unul dintre acești economiști e Tendayi Kapfidze, reprezentant Lending Tree.

„Este o schemă piramidală. Poți face mai mulți bani doar bazându-te pe cei care investesc după tine. Nu are o utilitate reală în lume. Se încearcă crearea unei utilizări pentru Bitcoin de zece ani. Este o soluție în căutarea unei probleme și încă nu a găsit o astfel de problemă pe care să o rezolve.”
Tendayi Kapfidze

E o declarație care-ți dă de gândit. Apărătorii monedei virtuale au reacționat, însă, imediat.

Și au venit cu propriile argumente.

Argumentele pro-Bitcoin

Cei care apără Bitcoin vin cu multe explicații pe site-urile asociate cu aceste tranzacții. Acolo se arată că, în ultimii 11 ani, a devenit cea mai cunoscută criptomonedă din lume. Ar trebui ca acest lucru să reprezinte ceva, nu?

Apărătorii monedei virtuale demontează explicația economistului-șef de la Lending Tree arătând că, anual, Bitcoin atrage tot mai mulți investitori și traderi. Sistemul e unul descentralizat, perfect securizat și care oferă tranzacții rapide în orice colț al lumii. Bitcoin nu e o monedă perfectă, susțin apărătorii ei, dar e capabilă să-și dovedească utilitatea. Iar cei care o contestă ar fi speriați, de fapt, de ideea că un astfel de instrument ar putea destabiliza sistemele clasice de plăți și tranzacții.

Cât despre acuzația că ar fi, de fapt, o schemă piramidală, tabăra pro-Bitcoin susține că aceasta presupune câștigarea unor bani din recrutarea unor participanți la un anumit tip de program. Ceea ce, desigur, nu se aplică în cazul sistemului care stă la baza criptomonedei.

Cu alte cuvinte, Bitcoin atrage investitori care vor să facă un profit rapid, dar proiectul nu presupune invitarea lor la investiții cu un anumit scop.

Scurtă paranteză tehnică: ce e blockchain, tehnologia asociată cu criptomonedele

Blockchain este, într-adevăr, o tehnologie asociată cu criptomonedele, dar asta nu înseamnă că ea poate fi folosită doar acolo. Pentru că utilizarea ei se poate face la scară largă. Pe scurt, blockchain este o bază de date distribuită.

Înregistrările din fiecare bloc sunt verificate prin algoritmi unici care atribuie fiecărui bloc un hash – o combinație unică de litere și numere. Este hash-ul care face ca informațiile să fie protejate și criptate în registrul comun. Dacă orice informație este schimbată în bloc, algoritmul nu va mai produce hash-ul corect.

Hash-urile sunt verificate continuu pentru corectitudine, iar blocurile individuale sunt combinate pentru a forma blockchain-ul. Datorită interconectării acestor hash-uri, informațiile stocate în blockchain nu pot fi modificate, cu excepția cazului în care un întreg lanț este re-scris înainte de introducerea unui nou bloc. Acest lucru ar necesita o cantitate fără precedent de putere de procesare, care nu este posibilă în prezent din punct de vedere economic sau tehnic.

Marele plus al acestei tehnologii: clienții au transparență și asigurare deplină cu privire la tranzacțiile care se fac în numele lor. Marele minus: este un sistem energofag. Minarea unei criptomonede presupune cantități uriașe de energie.

Și, într-o lume în care încălzirea globală e un risc și se caută surse alternative de energie, blockchain pare că are nevoie de un miracol pentru a fi folosită la scară largă.

Criptomania de pe internet

critomonede

Interesul pentru Bitcoin și alte monede virtuale poate fi rezumat într-un singur cuvânt: criptomanie. Cum îți spuneam, piața este extrem de volatilă, iar explicația care stă în spatele acestei volatilități este exact interesul jucătorilor din piață.

Un moment extrem de concludent în sprijinul acestei afirmații s-a produs în prima jumătate a lui 2019, mai exact în luna aprilie.

Atunci, a existat o creștere accelarată a Bitcoin, creștere care s-a întins pe câteva zile. Numai că economiștii și-au dat seama repede despre ce a fost vorba. La acel moment, moneda virtuală se ducea, din nou, spre 5.000 de dolari, după ce atinsese minime istorice. Interesul a crescut puternic în piață.

Numai că pe fir intraseră și cei care au vrut să profite de naivitatea și de atitudinea credulă a celor care au crezut că se pot îmbogăți peste noapte. Atunci, au fost câțiva traderi care pariaseră pe scădere și și-au lichidat pozițiile când Bitcoin se dusese spre 4.200 de dolari. Dar au mai contat și niște informații false, aruncate pe site-uri obscure, cum că autoritățile americane ar fi aprobat fondurile de tranzacționare în Bitcoin la bursă. Nimic mai fals.

A fost doar o păcăleală de 1 aprilie, dar câțiva au înghițit momeala.

Bitcoin, o monedă susținută…de nimic

Când Bitcoin avea o valoare mare, unii spuneau că e moneda viitorului, că e cea mai bună investiție. Când s-a prăbușit, aceiași oameni au venit să spună că frenezia criptomonedelor e o bulă speculativă și că, iată, acum se sparge. Timpul scurt în care s-a trecut de la entuziasm la dezamăgire i-a făcut pe mulți să spună că ceea ce se întâmplă în piața criptomonedelor e similar cu tulipomania – sau nebunia lalelelor de pe la 1600.

Mai aproape de noi, au fost și comparații cu bula dotcom, care a explodat în 2000, după mai mulți ani în care investitorii au aruncat cu bani…în nimic.

Acum, în zilele noastre, ce se poate spune, în mod cert, despre criptomonede e că piața este extrem de volatilă. Urcă și coboară la fel de repede, tocmai pentru că valoarea de piață a unei criptomonede este dată, de fapt, doar de entuziasmul jucătorilor. N-are, deocamdată, niciun fel de referință în economia reală. Mulți jucători care speculează știu acest lucru.

Dar tocmai asta a fost ideea de la început:  tehnologia blockchain, cea folosită la minarea criptomonedelor, a apărut tocmai din dorința de a ocoli sistemele clasice. Aceste tranzacții sunt departe de ochii guvernelor.

Cât de reale sunt cifrele pe care le citești pe diverse site-uri

Există multe site-uri care vorbesc despre valoarea tranzacțiilor cu Bitcoin. În acest moment, ar fi de ordinul trilioanelor de dolari, adică mult peste volumului mult mai cunoscutului PayPal.

Sună impresionant, nu? Ai crede că zboară banii în jurul tău și tu stai să pierzi timpul. Numai că sunt experți care susțin că aceste cifre sunt mult umflate, mai ales prin așa-numitul „wash trading”.

Pe românește, ar însemna că sunt traderi care își vând și cumpără unul altuia monedele digitale, pentru a crea impresa unui volum impresionant al tranzacțiilor.  Dacă ai un Bitcoin, adică, să spunem, 7.000 de dolari și îl vinzi și apoi îl recumperi, rezultă două tranzacții: adică un volum de 14.000 de dolari, când, în realitate, la mijloc a fost întotdeauna o monedă Bitcoin și atât. Adică doar 7.000 de dolari.

Departamentul Justiției din America chiar a pornit o investigație pe această temă privind o posibilă manipulare a prețului. Estimările arată că aproximativ 95% din volumul tranzacționat în Bitcoin este creat artificial.

Cât de riscantă e o investiție în criptomonede

Specialiștii au demonstrat că nu pot fi minate mai mult de 21 de milioane de monede Bitcoin. Da, exact așa e, ai sursa AICI. 

Atât permite sistemul, pentru că problemele matematice din spatele minării își vor atinge toate posibilitățile. O cantitate limitată de Bitcoin la nivel mondial poate face moneda la fel de valoroasă ca aurul. Așa susțin cei care încurajează investițiile în criptomonede și care au, dintr-un anumit punct de vedere, dreptatea lor. Poți spune că ce e puțin e valoros.

Dar, la fel ca în cazul aurului, poți vorbi de o valoare doar dacă e dispus cineva să ofere bani în schimbul a ceea ce deții tu. Valoarea a ceea ce ai e dată de interesul celuilalt. Așa va fi și Bitcoin-ul. Practic, toți cei care se aruncă acum pentru a cumpăra monede virtuale, câștigă sau pierd în funcție de oscilațiile din piață, într-o perioadă când încă se mai minează.

După ce minerii se vor fi oprit, deținătorii de Bitcoin rămân captivi prețului dictat de economia reală.

Și abia atunci vom vedea dacă Bitcoin este sau nu un pariu câștigător.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: