23 mart. 2018 | 14:00

Cum poate schimba lumea blockchain, tehnologia popularizată de Bitcoin

ACTUALITATE
Cum poate schimba lumea blockchain, tehnologia popularizată de Bitcoin

Blockchain e fundamentul a tot ce înseamnă criptomonede, de la Bitcoin la toate celelalte. Cum ar trebui să ne pregătim pentru acest viitor care încă e în faza de construcție?

Imaginează-ți pentru o clipă că ești transportat înapoi la sfârșitul anilor ‘80 și începutul anilor ’90. Internetul a fost o transformare sistematică care afectează, în prezent, aproape toate aspectele vieții și procesele oamenilor. S-ar putea să trăim într-un moment similar astăzi. Mai mulți oameni din mai multe industrii evidențiază potențialul tehnologiilor de tip blockchain de a crea o schimbare similară. De la această ipoteză pornește Mark Papermaster, director tehnic și vicepreședinte senior de Tehnologie și Inginerie la AMD.

Papermaster-1

Mark Papermaster, director tehnic și vicepreședinte senior de Tehnologie și Inginerie la AMD.

Tehnologia blockchain este o modalitate de a înregistra date și, exponențial, de a executa procese complexe de afaceri cum ar fi contractele inteligente (smart contract) într-un mediu securizat criptografic fără a folosi un intermediar sau o instituție între ele. Este alcătuită dintr-un set de înregistrări secvențiale, în continuă creștere și înregistrată în timp care sunt grupate în blocuri și susținute de mulți participanți.

În loc de o bancă care deține registrul cu soldul contului tău, fiecare client are un rol în menținerea unui registru descentralizat. Nimeni nu controlează sistemul – este cu adevărat „peer-to-peer” (de la egal la egal)- și datele există în mai multe locuri. Fiecare bloc este interdependent, făcând modificări ale înregistrărilor neeconomice, dacă nu imposibile. Orice modificare a blocului este urmărită și trebuie aprobată de majoritatea blocului.

Acest proces creează un sistem mai sigur de tranzacții, asigurând proveniența oricărei schimbări corecte și trasabile.

În timp ce rădăcinile tehnologiei blockchain se găsesc în lumea criptomonedelor, multe organizații explorează modul în care acestea pot utiliza blocurile pentru a-și transforma afacerile, pentru a permite piețe mai eficiente sau a crea noi produse și servicii. În cazul serviciilor financiare, există posibilitatea de a reduce timpii de tranzacționare de la zile la secunde, de a raționaliza procesele de audit și de a accelera negocierea finanțării. Mai mult, tehnologia blockchain poate fi utilizată pentru a ajuta la asigurarea comerțului diamantelor fără conflicte, pentru a proteja împotriva falsificării prin utilizarea IoT și pentru a urmări în mod fiabil proveniența unui item de la sursă la livrare. Companiile încearcă, de asemenea, să aplice blocuri pentru anti-falsificare, lanțul de aprovizionare și înregistrările medicale. Deja, companiile, inclusiv Overstock și Paypal, acceptă plăți efectuate pe monedele bazate pe blockchain.

Ce este blockchain?

Blockchain este, în principiu, o bază de date distribuită. Înregistrările din fiecare bloc sunt verificate prin algoritmi unici care atribuie fiecărui bloc un hash – o combinație unică de litere și numere. Este hash-ul care face ca informațiile să fie protejate și criptate în registrul comun. Dacă orice informație este schimbată în bloc, algoritmul nu va mai produce hash-ul corect.

Hash-urile sunt verificate continuu pentru corectitudine, iar blocurile individuale sunt combinate pentru a forma blockchain-ul. Datorită interconectării acestor hash-uri, informațiile stocate în blockchain nu pot fi modificate, cu excepția cazului în care un întreg lanț este re-scris înainte de introducerea unui nou bloc. Acest lucru ar necesita o cantitate fără precedent de putere de procesare, care nu este posibilă în prezent din punct de vedere economic sau tehnic.

Acest proces de verificare continuă este realizat de toți membrii blockchain-ului.

Imaginează-ți existența unui registru de master (master ledger) pentru o clasă sau tip de investiție. Mai degrabă decât un singur agent de broker sau o casă de investiții care trebuie să-și actualizeze registrul proprietar propriu, și să se bazeze pe contrapartidele care conciliază cu exactitate propriile lor înregistrări, totul se face automat. Clienții au transparență și asigurare deplină cu privire la tranzacțiile care se fac în numele lor. Erorile ar fi atenuate cu tranzacții care trec prin mai puține mâini.

Prin această metodă, frauda financiară, cum ar fi schemele Ponzi, ar putea fi eliminate.

O altă aplicație pentru blockchain care atrage o mulțime de investiții sunt contractele inteligente (smart contracts) – protocoalele automate în care termenii unui contract sunt încorporați direct în linii de cod. Codul și acordurile există în blocul de blocuri și, prin urmare, având în vedere încrederea inerentă în lanț, tranzacțiile contractuale pot fi executate automat și în siguranță.

Acestea permit tranzacții peer-to-peer între persoane sau organizații care necesită în prezent servicii complexe și costisitoare ale unui intermediar. O mare parte a investițiilor în servicii financiare se concentrează pe contractele inteligente, datorită capacității sale de a reduce timpul, costul și complexitatea tranzacțiilor.

Acestea includ sectorul plăților transfrontaliere, în care McKinsey estimează că blockchain ar putea economisi o sumă uluitoare de 50-60 miliarde de dolari pe an prin tranzacții mai rapide și costuri mai mici. Procesele care necesită zile sau săptămâni ar putea fi reduse la minute sau secunde. La fel ca în momentul în care nu ar fi fost viabil ca cineva să-și închirieze un loc în mașină înainte de serviciile de partajare a deplasărilor (ride sharing), blockchain ar putea crea porțiuni complet noi ale economiei de servicii.

Necesitatea unei eficiențe energetice mai mari și a unui cost mai mic când vine vorba de blockchain

Scalabilitatea este un plafon major pentru implementările actuale de blockchain, ceea ce face dificilă aplicarea tehnologiei la scară aplicațiilor cum ar fi plățile. De exemplu, VISA procesează 1.667 tranzacții în fiecare secundă. Bitcoin are o capacitate de trei-patru tranzacții pe secundă, iar Ethereum suportă până la 15 tranzacții pe secundă. Chiar mai semnificativ, blockchain-ul de astăzi necesită cantități colosale de energie electrică.

Pentru a furniza un anumit context, se estimează că pentru rețeaua Bitcoin să proceseze trei până la patru tranzacții pe secundă, aceasta necesită anual câte 32 de ore de energie terawați – la fel de mult ca necesarul energetic al Danemarcei. Scalarea pentru a face față unei rețele de carduri de credit nu este posibilă nici din perspectivă tehnică, nici din punct de vedere energetic.

Pentru a permite tehnologia blockchain și altor tehnologii de ultimă generație, cum ar fi inteligența artificială și realitatea virtuală augmentată, industria semiconductorilor trebuie să găsească noi modalități de a construi procesoare care să producă mai multă performanță și să funcționeze mai eficient.

De la stivuirea cipurilor 3D la proiectarea mai bună a circuitelor, inginerii se confruntă cu aceste provocări. În acest domeniu sunt făcute progrese uriașe de procesoare, inclusiv la procesoare și unități de procesare grafică. Aceste progrese sunt realizate prin inovație în arhitectură, gestionarea îmbunătățită a alimentării și noi opțiuni de ambalare.

Standardizarea blocurilor pe aceste procesoare disponibile pe scară largă sporește potențialul de a atrage utilizatori și pune accentul pe cercetarea și dezvoltarea îmbunătățirii performanțelor și eficienței.

Deblocarea puterii blockchain

Sunt zilele de început pentru blockchain, dar perspectivele sunt interesante. De fapt, expertul în industrie Don Tapscott consideră că aceasta este o adevărată schimbare de paradigmă. Punctul său de vedere este că blockchain ar putea revoluționa economia mondială prin egalizarea câmpului de joc indiferent de statutul economic al fiecărui participant și ar crea noi oportunități pentru a crea valoare.

Registrele imuabile, distribuite și contractele inteligente care îmbunătățesc finanțarea sunt doar începutul. De exemplu, blockchain are potențialul de a permite partajarea sigură a înregistrărilor medicale de-a lungul vieții furnizorilor, depășirea diferențelor în ceea ce privește implementarea înregistrărilor medicale electronice și îmbunătățirea asistenței medicale pentru toți.

Ca un registru programabil cu o durată de timp programabilă, blockchain-ul poate urmări și corela toate înregistrările medicale pentru o persoană și poate prezenta o imagine cronologică și completă a îngrijirii medicale în orice moment.

Este o lume nouă, curajoasă, care poate fi realizată numai dacă rezolvăm provocările legate de performanță, eficiență și costuri pentru a alimenta blockchain-ul. Prin inginerie inteligentă și printr-un adevărat angajament față de eficiența energetică, industria de semiconductori poate juca un rol important în susținerea creșterii blockchain și a altor tehnologii avansate.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele