18 sept. 2019 | 16:11

Dezastrul produs de monede de tip Bitcoin: cât poluează „mineritul” pe web

ACTUALITATE
Dezastrul produs de monede de tip Bitcoin: cât poluează „mineritul” pe web

Când te gândești la o criptomonedă, ca Bitcoin, probabil nu te gândești că ar putea polua. Până la urmă, e ceva digital, nu cum sunt banii din hârtie sau plastic. Dar poluează. În 2018, „minarea” de astfel de monede a fost un generator imens de dioxid de carbon.

O cercetare Kaspersky, publicată acum, arată că „mineritul” pe web pentru criptomonede de tip Bitcoin a generat aproape 800 de tone de dioxid de carbon în 2018. Altfel spus, acele aplicații care rulează în browserul unui utilizator și sunt folosite să genereze monede digital au consumat circa 18,8 gigawați de energie electrică.

Cât înseamnă un astfel de consum? Ei bine, cam cât consumă Polonia.

De ce „mineritul” pe web a devenit o problemă imensă, nu doar un consumator imens

„Mineritul” web mai este cunoscut și drept cryptojacking de browser. Este o amenințare cibernetică în fața căreia prea puțini utilizatori sunt pregătiți. Poți afla dacă riști să-ți fie exploatat sistemul doar dacă verifici un cod sursă al paginii web sau dacă observi că anumite resurse web supraîncărcă dispozitivele când sunt deschise.

„Mineritul” web este o metodă alternativă de a obține criptomonede, similare Bitcoin.Folosește vizitatorii site-urilor pentru a-și atinge obiectivul. Proprietarii de site-uri convertesc capacitatea dispozitivelor utilizatorilor lor în criptomonede în timp ce browserul utilizatorului este activ sau rulează în fundal. În anumite cazuri, paginile web notifică utilizatorii despre expunerea lor la această practică și le solicită consimțământul. Explicația e că astfel monetizează site-ul respectivă, fără reclame.

Sunt însă mulți cei care cred că-i o activitate care nu consumă atât de multe resurse. Cel puțin nu la fel de mult pe cât e necesar pentru Bitcoin. Specialiști Kaspersky au demonstrat însă că, deși pierderile individuale ar putea fi considerate nesemnificative, impactul global este surprinzător de sumbru.

Conform acestor calcule, cantitatea de energie consumată prin „mineritul” web ar putea fi de până la 1.670 de MWh, cu excepția cazului în care pagina web blochează codul responsabil pentru inițierea mineritului. Convertit în emisii de dioxid de carbon raportat la nivelurile globale ale Agenției Energetice Internaționale (IEA), nivelul este echivalent cu aproximativ 800 de tone de gaze cu efect de seră (CO2) emise în atmosferă în 2018.

Taxele de energie electrică pentru un nivel atât de ridicat de energie pot varia de la câteva sute de mii de dolari până la jumătate de milion de dolari, în funcție de țara de origine. Cantitatea de energie necesară pentru acest lucru ar fi de peste trei ori mai mare decât producția centralei nucleare de la Cernobîl, cu un an înainte de tragicul incident.

Cum te ții în siguranță față de „mineritul” web și de cei care vânează Bitcoin

  • Atenție la performanțele computerului: dacă merge greu și se blochează, acesta poate fi un semn al unei activități dăunătoare
  • Verifică dacă dispozitivul se încălzește foarte tare. Este un indiciu că procesorul este suprasolicitat, ceea ce este tipic pentru miner-ele web
  • Utilizează o soluție de securitate eficientă care oferă protecție împotriva miner-elor web. Similar, dacă ai o companie, un produs specializat de securitate cibernetică te poate ajuta
Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele