Banii de pensie nu vor mai ajunge pentru o viață decentă. Vestea dezastruoasă pentru viitorii pensionari români

Banii de pensie nu vor mai ajunge pentru o viață decentă. Vestea dezastruoasă pentru viitorii pensionari români

Experţii din piaţa financiară vin cu vești nu tocmai grozave pentru pensionarii români și atrag atenţia asupra faptului că pensia de stat şi pensia privată obligatorie nu vor putea asigura un trai decent la pensionare.

Totodată, nici pensiile din Pilonul II şi III nu vor putea da un randament de 600% în 20 de ani.

În cadrul unei conferințe online, mai mulți experți din piața financiară au analizat actualul sistem de pensii și au dezbătut posibile soluții pentru a răspunde la îngrijorările privind sustenabilitatea sistemului de pensii pe termen mediu și lung.

Ce soluții oferă experții din domeniul financiar?

La un nivel agregat, creșterea nivelului de educație financiară a populației, cât și a decidenților, poate fi singura abordare care trebuie luată în considerare.

Claudiu Vuță, Analist Economic, Project -E, explică mai în profunzime situația pensiilor din România:

“Actualul fond de pensii este de fapt un sistem de redistribuire care se numește CAS. Urmând modelul țărilor europene occidentale, în 2007 România a organizat sistemul de pensii astfel încât românii să aibă posibilitatea să redistribuie o parte către Pilonul II, care este privat, dar și obligatoriu. Cota CAS de 25% se aplică salariului brut și se duce 21,25% către Pilonul I și 3,75% către Pilonul II. 3,75% nu sunt suficienți bani pentru a întări Pilonul II. Legal trebuia să fie 6. Astfel, devine urgent ca pentru Pilonul II statul, împreună cu specialiștii din domeniu, să caute soluții, să gândească pe termen mediu și lung, pentru ca și actualii angajați să beneficieze de pensii decente când se retrag din activitate”, a spus Claudiu Vuță.

“Avem din ce în ce mai puțini angajați, adică cei care plătesc pensiile. În lipsa contribuțiilor sociale, sistemul nu poate exista. După 2030 numărul pensionarilor va crește vertiginos, în acel an vor ieși la pensie peste 1,5 mil de români și statul va trebui să le plătescă pensia. Imaginați-vă intervalul 2030 – 2035 când statul va trebui să plătescă pensiile a peste 6- 6,5 milioane de pensionari și numărul angajaților va fi de cel mult 4,5 milioane”, și-a exprimat îngrijorarea acesta.

Investiții proprii, pentru un trai mai decent

Horia Gustă, Președinte al Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF) aduce în discuție economisirile personale și investițiile ca posibilă soluție.

“Să nu uităm de economisire și investiții ca potențiale soluții. Un studiu al bursei a arătat că dacă economisești 100 de lei pe lună, în 20 de ani ar însemna 24 mii lei cash. Investind folosind un indice bursier, suma ar fi 149 mii lei în 20 ani cu tot cu dividende”, a explicat Horia Gustă.

“Pilonul II sau III nu îți poate da un randament de aprox 600% în 20 de ani niciodată. Astăzi sunt fonduri de investiții care replică indici bursieri și pot da randamente foarte bune. Singura soluție este să ne educăm în această direcție. Ce poate face Guvernul? Este esențial să vină cu măsuri concrete pentru a deveni competitive contractele de muncă și astfel să crească numărul angajaților. O variantă ar fi să ofere avantaje fiscale pentru o perioadă determinată de timp așa cum s-a întâmplat și în IT”, a adăugat acesta.

Adrian Codirlașu, Vicepreședinte CFA România spune că educația financiară este o soluție care ar putea contracara impactul major al dificultăților financiare din perioada de pensionare.

“Trebuie investit în educație financiară, în sensul că oamenii să fie conștienți de ceea ce îi așteaptă atunci când se vor pensiona pentru a lua măsuri în timpul vieții active”.

De asemenea, vicepreședintele CFA România susține că investițiile și economisirile pot ameliora problema.

“Pilonul public este foarte dezavantajos, se vede că este o taxă, nu primim înapoi nici măcar jumătate din cât contribuim. Soluțiile pe care le are la îndemână statul, folosite și pe plan internațional, și din care cel mai probabil va implementa un mix sunt: creșterea taxării, majorarea vârstei de pensionare, plafonarea sau scăderea pensiilor publice. Oricare ar fi mixul, este cert că pensia publică viitoare va fi mai mică, mai scumpă și va veni mai târziu. Soluția este să mergem treptat către un sistem privat de pensii și să creștem ponderea alocată din salariu către sistemul privat”, a adăugat acesta.

“Pensia noastră depinde de stat și de noi înșine. Prin urmare, e nevoie de educație în rândul populației, încă de la grădiniță și de o educație serioasă și în rândul celor care iau decizii”, spune și Vasile Strat, Decan Bucharest Business School.

“Văd două soluții – facilități pentru ca România să fie mai atractivă pentru angajați, dar însoțite de o strategie clară care să producă valoare adăugată mai mare, și educație financiară, informare a populației. Autoritățile trebuie să comunice mai bine, constant, să pună toată lumea la masă și să construiască o strategie pentru a ne convinge de ce este bine să contribuim la Pilonul III”.

Citește și:
Etichete: