Veste majoră pentru milioane de pensionari. Se recalculează pensiile, se taie, dar se și dă

Veste majoră pentru milioane de pensionari. Se recalculează pensiile, se taie, dar se și dă

O următoare recalculare a pensiilor va avea loc anul viitor, în septembrie. Pensiile ar urma să fie reduse în cazul unei categorii largi de pensionari.

În cazul calculării cuantumului de pensii, contează numărul de ani de activitate pe piața muncii, în care ai cotizat un anumit procent la fondul de pensii.

În acest sens, dacă ai avut mai mulți ani de activitate, șansele ca pensia ta să fie mică sunt destul de mici și ele. Așa că te poți bucura de securitate financiară la vârsta la care închei activitatea.

Cu toate acestea, ce înseamnă mult pentru tine, s-ar putea să nu fie îndeajuns pentru stat. În acest proces de calculare a pensiilor, există anumite praguri, care se schimbă în funcție de buget.

Ce schimbări vor avea loc anul viitor pentru pensii?

Veștile pentru anul 2021 nu sunt tocmai bune pentru pensionarii care au acum un stagiu complet de cotizare mai mic de 25 ani.

În mod concret, cei care acum au pensiile recalculate cu un stagiu complet de 20 ani se vor bucura mai puțin în 2021 de schimbările care vor surveni.

Asta deoarece, la recalculare, stagiul complet va fi de 25 ani și chiar dacă sunt “asigurați” că le va rămâne în plată cuantumul cel mai avantajos, vor avea surpriza să constate că după un an, pensiile celorlalți vor crește iar ale lor vor rămâne la același cuantum, conform articolului 157 aliniat 3. din lege.

Pe de altă parte, persoanele care s-au pensionat după 2011 vor observa o creștere moderată sau mai mică, deoarece la data pensionării au primit un indice de corecție care acum va fi exclus.

Astfel, din punctajul total realizat, existent pe decizie, se va scădea punctajul obținut prin aplicarea indicelui de corecție, ajungându-se la o valoare mult mai mică a pensiilor.

Diminuarea punctajului total înainte de a fi împărțit la 25 va fi cuprins între 6 și 20%.

În anul 2019, punctajul obținut din venituri anuale era de 100 puncte, la care s-au adăugat încă 20 puncte datorită indicelui de 1,2. Astfel, punctajul total ajungea la 120 puncte.

În cazul unei decizii de pensionare în 2019 cu punctajul total de 120 de puncte, la recalcularea din 2021, va fi luat în calcul un punctaj de până la 100 puncte.

Citește și:
Etichete: