Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților IPS Pimen a murit, la o lună după internarea cu coronavirus

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților IPS Pimen a murit, la o lună după internarea cu coronavirus

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a murit pe parcursul nopții, conform unui raport publicat pe pagina de Facebook a Trinitas. IPS Pimen s-a aflat în centrul mai multor controverse în ultima lună, de când a fost diagnosticat cu Covid-19.

În vârstă de 90 de ani, IPS Pimen s-a luptat cu coronavirus pe parcursul ultimelor 30 de zile. El a avut parte de tratament privilegiat în cadrul Institutului Național Matei Balș, după ce a fost transportat cu elicopterul de la Suceava, acum o lună. ”Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen s-a mutat la Domnul! Dumnezeu să-l odihnească!”, este anunţul postat pe pagina de Facebook a Trinitas Tv, postul de televiziune al Patriarhiei. Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Pimen a fost confirmat cu coronavirus în 20 aprilie, când a fost transferat de la Spitalul Judeţean Suceava la Institutul „Matei Balş”, cu un elicopter, el având simptome severe de pneumonie.

Deși mulți îl vor ține minte ca fiind printre singurii bolnavi de coronavirus care a beneficiat de transport cu elicopterul în starea de urgență și tratament cu plasmă, IPS Pimen și-a început viața la 25 august 1929 în localitatea Greabănu, jud. Buzău. Din 1951, a fost călugăr. Şi-a făcut studiile medii la liceul din Râmnicu Sărat şi la Seminarul monahal din Mănăstirea Neamţ. În 1951 a devenit călugăr, cu numele Pimen. A urmat studiile superioare la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti, iar apoi a făcut studii de specializare la Universitatea din Koln.

În cea mai mare parte a vieții sale de duhovin, IPS Pimen a fost stareț și muzeograf al Mănăstirii Putna, preot la Mănăstirea Văratec, Mănăstirea Durău și la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. La recomandarea Arhiepiscopului şi Mitropo­litului Moldovei, Teoctist Arăpaşu, pe 10 ianuarie 1982 a fost ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei laşilor, cu titlul de Sucevea­nul. În urma reînfiinţării Arhiepiscopiei Sucevei, în ianuarie 1991, a fost ales Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor şi instalat la Suceava pe 3 martie 1991.

După revoluție, a redeschis mai multe lăcașuri de cult care au fost închis de comuniști. Printre ele se numără Mănăstirea Voroneț și Mănăstirea Humorului. IPS Pimen a fost distins cu Ordinul Naţional “Pentru Merit” în grad de Mare Cruce de către preşedintele Emil Constantinescu.