BOR nu a înțeles nimic din pandemie: de Paști, ”pentru un minut, în fața Bisericii sau la cimitir”

BOR nu a înțeles nimic din pandemie: de Paști, ”pentru un minut, în fața Bisericii sau la cimitir”

La scurt timp după ce Marcel Vela a anunțat că românii nu au voie să meargă la slujba de Înviere, Mitropolitul Teofan a spus că autoritățile ar trebuie să se răzgândească.

Teofan este Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, unul dintre capii Bisericii Ortodoxe din România. În același timp, se pare că este unul dintre cei mai dezamăgiți credincioși de măsurile recente anunțate de ministrul de Interne. I se pare absurd că nu li se permite credincioșilor să meargă doar un minut în fața bisericii sau la cimitir, pentru a lua pâine sfințită, pentru a aprinde o lumânare.

S-a aruncat până și la a afirma că, dacă oamenii au voie să meargă la muncă în fiecare zi, de ce li se interzice să meargă la biserică. ”Cum o persoană poate merge la lucru, la piaţă sau la farmacie de mai multe ori pe săptămână, aceeaşi persoană ar putea veni de Paşti, pentru un minut, în faţa Bisericii sale sau la cimitir, pentru a aprinde o lumânare”, a declarat înaltul BOR. 

„Înţelegem şi faptul că nu pentru toţi nevoile sufleteşti sunt la fel de mari ca nevoile trupeşti. Acum, când se apropie Sfintele Paşti, cea mai importantă sărbătoare a creştinătăţii, cerem să se permită a oferi creştinilor măcar o mică mângâiere: o pâine sfinţită şi o lumânare aprinsă, în condiţii de respectare cu stricteţe a măsurilor luate în aceste vremuri de epidemie. Este bine că autorităţile au încredere în administratorii pieţelor şi în patronii de magazine alimentare sau de farmacii, dar credem că şi Biserica se poate organiza eficient, cu simţ de răspundere.

A dovedit-o chiar în aceasta perioadă, asigurând prin voluntari distribuirea de pachete şi ajutoare celor aflaţi în nevoie. Cum un curier poate livra cele necesare unei familii, obiecte sau alimente, la fel credem ca şi un preot sau un voluntar, respectând regulile de distanţare, pot oferi o pâine sfinţită ambalată şi pot aprinde lumânarea celui din faţa lor. Cum o persoana poate merge la lucru, la piaţă sau la farmacie de mai multe ori pe săptămână, aceeaşi persoană ar putea veni de Paşti, pentru un minut, în faţa Bisericii sale sau la cimitir, pentru a aprinde o lumânare. E greu de înţeles de ce acest lucru n-ar fi posibil”, a afirmat mitropolitul Moldovei.

Ignorând complet măsurile de distanțare socială, decretele ministeriale și sfidând autoritățile de la București, același Mitropolit a afirmat reprezentanții Bisericii au susținut de la început eforturile de luptă cu pandemia.

„Ne-am implicat cu resurse umane, materiale, cu mesaje de încurajare şi, aşa cum se cuvine, cu rugăciune, post şi pocăinţa. Ne-am alăturat apelurilor autorităţilor şi am îndemnat credincioşii să respecte cu maximă stricteţe regulile stabilite pentru combaterea răspândirii noului coronavirus. Ne-a durut atunci când credincioşii nu au avut posibilitatea să participe la slujbe măcar într-un număr limitat, în aer liber, respectând distanţarea socială. E greu, foarte greu, de asemenea, de purtat pentru arhierei şi preoţi faptul că mulţi credincioşi nu au mai putut să se spovedească sau să se împărtăşească în acest post”, a mai concluzionat ierarhul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: