Ar putea fi cea mai mare schimbare pentru sateliți și pornește din Europa

Ar putea fi cea mai mare schimbare pentru sateliți și pornește din Europa

Agenția Spațială Europeană (ESA) adoptă o abordare neobișnuită pentru sateliții săi noi: înlocuirea fibrelor de carbon rezistente cu o versiune mai naturală fabricată din planta de in.

O fibră naturală care odinioară înfășura mumii egiptene și care era purtată de aristocrații romani a găsit un scop al epocii spațiale. Filetarea fibrelor de la planta de in prin materialul panoului satelitului poate ajuta misiunile spațiale să ardă mai rapid în timpul reintrării atmosferice – făcând eliminarea lor mai sigură pentru oameni și proprietățile de pe sol.

Dacă sună de parcă ar putea face ca acești sateliți să fie puțin mai subțiri, ei bine, aceasta este și ideea. ESA încearcă să faciliteze distrugerea și incinerarea sateliților, pe măsură ce reintră în atmosferă pentru a se retrage, potrivit unui comunicat de presă al ESA. Totul face parte dintr-o încercare de a face nu numai sateliții mai siguri pentru noi, ci și de a produce mai puțin consum de carbon.

Sună contraintuitiv, dar oamenii de știință ai ESA au descoperit că panourile construite cu fibrele de in erau încă suficient de rezistente pentru a face față zborurilor spațiale și a rezista radiațiilor cosmice. A îmbunătățit chiar și capacitatea sateliților de a trimite și primele transmisii radio, deoarece acestea împiedică semnalele mai puțin decât fibrele de carbon asemănătoare oțelului.

„Aceste panouri sunt concepute ca fiind vizate pentru satelit, destinate să se rupă devreme pentru a permite fluxuri de căldură în interiorul satelitului mai devreme decât s-ar întâmpla altfel”, a declarat Tommaso Ghidini, șeful Diviziei Structuri, Mecanisme și Materiale a ESA.

ESA spune că fibra va face din producția de satelit o industrie mult mai curată. Se așteaptă ca sateliții îmbibați cu fibre să aibă doar 25% din emisiile de dioxid de carbon ale unuia convențional pe parcursul vieții lor.

Echipa a efectuat testări de incinerare a componentelor satelitului într-un laborator, folosind un tunel de vânt cu plasmă, dar până acum ESA nu a testat încă un satelit complet asamblat. Potrivit comunicatului, acest lucru s-ar putea întâmpla în curând.

Citește și: