Proiectul prin care te vei putea conecta la sateliți pentru o sumă modică

Proiectul prin care te vei putea conecta la sateliți pentru o sumă modică

Un proiect de la Defcon’s Aerospace Village ar trebui să aibă impact și potențial: un instrument de comunicare prin satelit open source, în valoare de aproximativ o sută de dolari. NyanSat este o stație care-ți permite să asculți transmisiile pe orbita scăzută pentru 100 de dolari.

Proiectul, denumit NyanSat, nu este doar o soluție de rezolvare pentru o conferință la distanță. Scopul este de a face tehnologia de comunicare prin satelit pe orbită joasă mult mai accesibilă și de a schimba masivele emițătoare specializate și antenele radio.

Astfel, cu unul dintre dispozitivele aflate în funcțiune, poți indica antena lui NyanSat către coordonate specifice din cer și poți urmări transmisiile de frecvență radio provenite de la un satelit, notează Wired.

„Am conceput acest lucru pentru a face ceva destul de ieftin, ca toată lumea să îl poată avea. Inovația este că folosim un IMU ieftin – unitate de măsură inerțială – pentru a orienta antena fără a fi nevoie să folosim motoare și comenzi costisitoare. Este același tip de instrument folosit în drone pentru orientare și navigație. Vrem să angajăm cât mai mulți oameni interesați de proiecte de spațiu DIY.”
Ang Cui, CEO al firmei de securitate Red Balloon Security, care a realizat proiectul NyanSat, în parteneriat cu Serviciul Digital al Forțelor Aeriene și Apărare

Cum funcționează stația NyanSat

O stație la sol NyanSat își cunoaște locația prin GPS și orientarea acesteia prin IMU. Când introduci coordonatele specifice, se va muta mecanic pentru a-și orienta antena spre sateliți. Red Balloon oferă și o interfață de programare a aplicației care-ți permite să programezi cu ușurință o cale de mișcare. Astfel, îți permite să efectuezi mișcări coregrafice, astfel încât dispozitivul să urmeze un satelit pe măsură ce orbitează.

De acolo, poți începe să urmărești ce transmit sateliții. De exemplu, te poți sincroniza cu sateliții meteo ai Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice pentru a transmite, în esență, imagini de înaltă rezoluție alb-negru ale Pământului sau poți urmăi ce vine de la oricare coordonate pe cer.

De asemenea, pe lângă stațiile la sol cu ​​costuri reduse, cercetătorii de la Red Balloon au colectat și echipamente pentru a construi o stație de sol mobilă, de grad militar, care poate servi ca un fel de „regină” pentru „stupul” NyanSat. Dispozitivul este o stație de antenă militară sigilată pentru intemperii, proiectată să se monteze pe o mașină, pentru comunicarea prin satelit – genul de lucruri care ar veni la îndemână într-o zonă de dezastru.

Citește și:
Etichete: