Apple, într-un nou scandal cu muncitori exploatați: mii de studenți au făcut ore suplimentare, ilegal

Apple, într-un nou scandal cu muncitori exploatați: mii de studenți au făcut ore suplimentare, ilegal

În speranța că vor face față pretențiilor Apple în materie de producție rapidă, mai mulți furnizori din China și-au exploatat agresiv muncitorii. Acesta este doar cel mai recent caz.

După ce au ajuns online detalii despre un nou caz de exploatare ilegală a studenților angajați la fabrica unui furnizor Apple, compania americană a luat decizia radicală de rupe legătura cu acea companie. Decizia vine însă destul de târziu pentru gigantul din Cupertino, după decenii în care a tolerat astfel de practici.

Noul scandal gravitează în jurul practicilor companiei Pegatron din Taiwan, conform Bloomberg. Compania și-a clasificat eronat în documentele interne angajații studenți cu scopul de a-i forța să lucreze ore suplimentare. Alături de Foxconn, Pegatron este cel mai important producător al creațiilor Apple.

Din câte se pare, studenți cât se poate de tineri au ajuns să lucreze ture de noapte și ore suplimentare, deși nu ar fi trebuit nici măcar să lucreze cu normă întreagă. Ca situația să fie și mai gravă, ulterior, Pegatron a făcut un efort masiv pentru a-și acoperi urmele gestului.

Oficialii Apple au aflat aceste informații în urmă cu puțin timp. Imediat după, compania fondată de Steve Jobs a pus gigantul chinez într-o perioadă de probă, în care activitățile sale sunt monitorizare. Dacă nu-și va reforma practicile referitoare la angajați, Pegatron riscă să piardă pentru totdeauna contractul cu Apple.

Modul în care Apple tratează astfel de încălcări legislative din parte furnizorilor săi este penibil, având în vedere precedentele create de giganți precum Pegatron. Încă din 2014, cei de la BBC au strecurat camere într-un centru de producție din Taiwan și au arătat cum sunt încălcate o serie numeroasă de standarde legate de securitate și găzduirea angajaților, mai ales când mulți dintre ei erau adolescenți.

Dincolo de orele suplimentare ilegale, există dovezi conform cărora angajații la furnizorul Apple locuiesc în condiții inumane și sunt privați de echipamente adecvate de protecție în timp ce lucrează la linii de producție care le pun sănătatea în pericol.

Nici Foxconn nu s-a lăsat mai prejos. Compania care continuă să fie esențială pentru Apple, în 2017, forța elevi de liceu să lucreze 11 ore pe zi pentru a produce iPhone X, altfel erau privați de posibilitatea absolvirii, conform unui reportaj publicat de Financial Times.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: