Cercetătorul care a prezis haosul din 2020 avertizează despre ce s-ar putea întâmpla pe viitor

Cercetătorul care a prezis haosul din 2020 avertizează despre ce s-ar putea întâmpla pe viitor
Sursa foto: Robert Norton / Unsplash

Cercetătorul Peter Turchin a prezis acum mai bine de zece ani că în 2020 ar urma să înceapă o perioadă tulburată, în special din punct de vedere social.

În 2010, după ce a analizat cicluri istorice de instabilitate, Turchin a făcut o predicție, publicată la acea vreme în revista Nature. Potrivit acestuia, America ar fi urmat să treacă printr-o perioadă de tulburări sociale majore care ar fi urmat să înceapă în jurul anului 2020. Ca în cazul oricărei predicții, lumea a fost sceptică, așa că nu a fost luat în serios de foartă multă lume. Cercetătorul ține să menționeze că ceea ce a făcut el a fost o predicție, și nu o profeție.

După ce a petrecut ultimii 20 de ani studiind crizele din America și defectele structurale care au contribuit la producerea lor, Turchin spune că multe semne arătau că SUA se orienta către un soi de revoltă în acest deceniu.

Apoi a venit 2020. În primul rând, pandemia de coronavirus a cauzat probleme extrem de mari atât în SUA, cât și în restul lumii. În America, virusul a infectat până acum peste 2,2 milioane de oameni și a ucis aproape 120.000 dintre aceștia. De asemenea, pandemia a cauzat și valori record ale ratei de șomaj din Statele Unite. În luna mai, numărul șomerilor ajunsese la 21 de milioane.

Totuși, pandemia nu a fost singurul motiv de neliniște din Statele Unite anul acesta. Moartea lui George Floyd, bărbatul de culoare ucis de un polițist din Minneapolis care s-a așezat cu genunchiul pe gâtul său, a fost motiv de tulburare națională în SUA. Un val aspru de proteste a început.

Zeci de orașe au obligat cetățenii să se întoarcă în casele lor după o anumită oră, în timp ce marșurile care protestau împotriva brutalității poliției și rasismul au blocat autostrăzile, podurile și străzile orașului. Mai mulți polițiști au acționat în mod violent: există videoclipuri în care aceștia dau cu spray cu piper pe jurnaliști și protestatari pașnici și-i forțează să treacă la pământ. Unele proteste s-au încheiat cu violență, cu mașinile poliției distruse sau magazinel jefuite. Garda Națională a fost trimisă în mai multe state.

Ce spune că se va întâmpla după 2020

Turchin a analizat datele care analizează demonstrațiile antiguvernamentale pașnice și violente care au implicat cel puțin 100 de persoane în perioada 1780 și 2010. Folosind un model informatic, el a luat în considerare și tipare economice din acea perioadă de timp,  inclusiv scăderea salariilor, inegalitatea bogăției, explozia datoriilor și alte presiuni sociale care afectează stabilitatea națională. Modelul a arătat că tulburările sociale și economice în Statele Unite ale Americii vor ajunge la apogeu în anii 2020, a scris Turchin în lucrarea sa din 2010.

Cercetătorul spune că crizele de acest tip pot dura, de obicei, între cinci și 15 ani. Dacă problemele de bază nu sunt abordate în mod corespunzător, evenimentele pot fi din nou porniteușor. În Africa de Sud, de exemplu, una dintre cele mai inegale țări ale lumii, proteste intense și furie față de rasă și inegalitatea de bogăție încă există în continuare în țară, la 26 de ani de la încheierea apartheidului.

De altfel, pe măsură ce milioane de americani rămân fără locuri de muncă, Turchin spune că vor exista și alte declanșatoare după aceasta. Este îngrijorat de fapul că tensiunile ar putea „escalada până la un război civil”.

Citește și:
Sursa: time