Firmele cu angajați în șomaj tehnic și fonduri europene, luate în vizor: de ce vor fi controlate

Firmele cu angajați în șomaj tehnic și fonduri europene, luate în vizor: de ce vor fi controlate

Într-un set de declarații făcute aseară de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru a amenințat cu controale un număr mare de firme din România, dar și PFA-uri sau întreprinderi familiale.

Dacă tot s-au relaxat un pic restricțiile de circulație din România și foarte mulți angajați ai statului au revenit în activitate, nu ar trebui să vină neapărat ca o surpriză avertismentul doamnei ministru. Din câte se pare, Violeta Alexandru își dorește o analiză clară a legalității firmelor românești care beneficiază de fonduri europene, dar au avut și angajați în șomaj tehnic în ultimele luni.

„În cea mai mare parte mi-au fost confirmate aşteptările. Sunt, însă, şi destule situaţii din altă categorie. Sper să reuşesc să scot odată şi odată din amorţire Inspecţia Muncii să iasă pe teren şi să facă aceste verificări. Sunt şi companii care au intrat în panică şi urmează să fie verificată situaţia celor care au avut fonduri europene şi, în acelaşi timp, au încasat şomaj tehnic. Există mai multe verificări care se fac în continuu. Se fac verificări nu numai la firme, ci şi la PFA-uri, la întreprinderi familiale. Avem mai multe culoare pe care le verificăm. Folosesc foarte mult şi semnalele de la oameni care îmi scriu, fără exagerare, câteva sute de mesaje pe zi, despre anumite probleme inclusiv pe această speţă. Săptămânal, am o situaţie, dar repet în cea mai mare parte aşteptările mi-au fost confirmate. Dacă ne uităm la ce aveam de ales, între un sistem ultra complex de verificare, am preferat să folosesc o cale de muncă. În cea mai mare parte sunt oameni corecţi, dar mai avem şi probleme”, a spus Alexandru, la Europa FM.

Ca referință, aceste declarații vin în contextul în care luni, la nivel național, Inspecția Muncii avea înregistrate 403.459 de contracte de muncă încetate. Dintre acestea, 71.603 vizează angajați din domeniul Comerț cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor. 71.300 activau în Industria prelucrătoare și 59.583 în Construcții.

În ceea ce privește persoanele aflate în șomaj tehnic, numărul contractelor de muncă suspendate înregistrate, vineri, în evidenţele Inspecţiei Muncii, era de 586.462. Dintre acestea, 150.225 sunt din Industria prelucrătoare, 96.322 sunt din domeniul Comerţ cu amănuntul şi repararea autovehiculelor şi motocicletelor, în timp ce 100.069 sunt din domeniul Hoteluri şi Restaurante (sectorul HoReCa).

Citește și: