13 feb. 2020 | 08:40

Android, vestea pe care o asteaptă toți utilizatorii: ce s-a schimbat pe telefonul tău

ACTUALITATE
Android, vestea pe care o asteaptă toți utilizatorii: ce s-a schimbat pe telefonul tău

Google a făcut o treabă foarte bună în ultimii ani în implementarea unor mecanisme pentru a preveni abuzul de permisiuni printre aplicațiile de Android.

Până nu demult, instalai o aplicație aparent banală și, fără să-ți dai seama, i-ai adat acces la agenda ta, locație, istoricul de conversații, microfon, cameră și multe alte particularități tehnice. Pentru soluția măcar parțial acel abuz, Google a făcut mai multe schimbări în Android și Google Play. Deși a durat un pic până să se vadă rezultatele, acum, au devenit evidente numeroase beneficii.

În 2019, a scăzut cu 98% numărul programelor care, după ce le instalezi solicită permisiunea pentru accesul la SMS-uri și istoricul de conversații. Cu alte cuvinte, schimbarea din octombrie 2018 a avut efectul scontat. Restul de 2% reprezintă, în mod cât se poate de autentic, aplicații care au nevoie de acele informații pentru a funcționa în condiții normale, pentru a-și face treaba.

Un alt beneficiu important care a ieșit la iveală ca o consecință a schimbărilor Google constă într-o filtrare semnificativ mai eficientă a programelor care pot fi descărcate din Google Play Store. Nu mai puțin de 790.000 de aplicații care încarcă termenii de utilizare ai Google nu au mai ajuns în magazinul virtual al companiei.

Până și particularitatea introdusă în luna mai 2019, care forța dezvoltatorii să spună dacă aplicațiile lor sunt sau nu destinate copiilor a fost una inspirată. În privința infecțiilor cu malware din aplicațiile pentru Android, acestea au scăzut masiv în ultimul an datorită eficienței mecanismului Google Play Protect. Respectivul sistem a blocat 1,9 miliarde de instanțe în care aplicații malițioase din afara Play Store au încercat să-ți acceseze sistemul.

Una peste alta, situația pare una destul de roz, dar este important de avut în vedere că vorbim de un comunicat de presă al Google. În 2019, au existat mai mult de câteva instanțe în care linii de cod malițioase și-au făcut de cap pe telefoanele utilizatorilor prin aplicații compromise din Play Store.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele