15 apr. 2020 | 10:55

America, în prag de dezbinare: Trump acuză guvernatorii de revoltă și trece la amenințări

ACTUALITATE
America, în prag de dezbinare: Trump acuză guvernatorii de revoltă și trece la amenințări

Din primul moment al pandemiei, economia a fost mai importantă pentru Donald Trump decât viețile omenești. Era doar o chestiune de timp până când respectiva atitudine să dea startul unui conflict de proporții.

La momentul redactării acestui material, în SUA au fost înregistrate 614.000 de cazuri de infecții cu coronavirus, cât toate celelalte țări la un loc, din top 5. Numărul deceselor este de 26.064, iar Donald Trump visează la relansarea economie, făcând mai multe promisiuni neancorate în realitate în acest sens. Pentru că promisiunile vin însă de la președinte, bursa nu a ezitat să reacționeze, valoarea acțiunilor tranzacționate la New York explodând pentru prima oară de la începutul pandemiei.

Consilierul pe probleme economice al Casei Albe, Larry Kudlow, a declarat că președintele Donald Trump urmează să facă în următoarele zile o serie de anunțuri vizând repornirea economiei americane pe măsură ce criza provocată de COVID-19 pare să încetinească în intensitate. Mesajul cu pricina este în antiteză cu atitudinea multor guvernatori care au anunțat că o decizie în acest sens le aparține lor și va fi luată la nivelul statelor. Imediat după respectivul anunț, indicele Dow Jones Industrial Average a crescut cu 2,39%, S&P a înregistrat o creștere de 3,06%, iar NASDAQ Composite a crescut cu 3,95%.

În contextul în care mai mulți guvernatori au fost foarte vocali în fața anunțului lui Trump, reacțiile președintelui SUA nu au ezitat să apară.  „Să le spuneţi guvernatorilor democraţi că «Revolta de pe Bounty» a fost unul dintre filmele mele preferate din toate timpurile. O revoltă bună, de stil vechi, acum şi atunci este un lucru încântător şi revigorant de văzut, mai ales când rebelii au nevoie de atât de multe lucruri din partea Căpitanului. Prea uşor!”, a declarat Donald Trump prin Twitter.

Amenințările lui Trump vizează în principal guvernatori democrați, cu Andrew Cuomo în frunte. Acesta din urmă este guvernatorul statului New York, cel mai afectat de pandemie. „Dacă ne ordonă redeschiderea într-un mod care ar afecta sănătatea publică în statul meu, nu voi face acest lucru. Nu avem rege în ţara asta, avem Constituţie şi alegem preşedintele”, a afirmat Cuomo, potrivit CNN.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele