25 nov. 2019 | 15:02

Donald Trump transformat în Sandu Ciorbă e videoul care scoate Soarele din nori

VIDEO ACTUALITATE

Sandu Ciorbă s-a bucurat de un succes moderat pe internetul românesc. Dar Donald Trump l-ar putea face vedetă internațională. Totul mulțumită tehnologiei deepfake.

Fenomenul deepfake a distrus destine prin punerea unor fețe de vedetă pe clipuri pentru adulți. Apoi, a generat îngrijorare când s-a dovedit că e ușor să falsifici declarații de politicieni. În fine, deepfake poate fi folosit și în scopuri ceva mai pragmatice, cum ar fi transformarea lui Sandu Ciorbă în Donald Trump. Sau Donald Ciorbă, cum a zis autorul videoului de mai sus.

Clipul a fost publicat pe un canal cu conținut deepfake și e așa cum te-ai aștepta. Clipul lui Sandu Ciorbă „Pe cimpoi”, din 2013, a fost reinterpretat cu Donald Trump ca vedetă principală. Deocamdată nu-i un viral, dar ar putea fi.

Ce-i deepfake și cum e posibil să-l avem pe Donald „Ciorbă” Trump

Tehnologia deepfake există deja de ceva timp, dar acum și Trump e ținta ei. Denumirea se referă atât la metoda prin care clipurile sunt realizate, dar și la imaginile rezultate în proces. Este o alăturare a doi termeni, deep learning (tehnica folosită în inteligența artificială care ajută computerele să învețe prin exemple) și fake de care îți dai seama și singur la ce se referă.

Astfel, cu un algoritm bazat pe inteligență artificială oricine poate crea un video fals care poate părea cât de cât veridic. Ca acum cu Donald Trump x Sandu Ciorbă.

Ca să faci așa ceva, alimentezi un algoritm cu cât mai multe date despre cel a cărui față vrei s-o „împrumuți”. Apoi, folosești o bază pe care să pui noua informație. Poți crea audio sau video. Și, după cum vezi în cazul lui Trump și Sandu Ciorbă, rezultatul e cât de cât credibil.

Partea interesantă – sau dramatică – e că un așa conținut de tip deepfake nu e tocmai dificil de realizat. Cercetătorii au arătat cum un software poate fi folosit pentru a face un subiect să spună ce vrei tu.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele