30 mart. 2020 | 17:39

Legea amânării ratelor, modificată: schimbările care dau speranțe românilor

ACTUALITATE
Legea amânării ratelor, modificată: schimbările care dau speranțe românilor

Guvernul discută pe 30 martie modificarea legii amânării ratelor. Ideea e ca toate condițiile ordonanței să fie chiar utile, nu doar bune pentru bănci. Au fost menționate și câteva modificări.

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, și Ludovic Orban, premierul României, au anunțat că urmează aceste modificări. Tocmai de aceea legea a și fost retrasă de la publicare în Monitorul Oficial. Ratele vor putea fi amânate până la 9 luni, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020.

După aceste modificări, legea ar trebui să ajungă la Monitorul Oficial.

Cum se schimbă legea amânării ratelor

Întâi, perioada în care clienții pot cere băncilor amânarea plății ratelor e mai lungă, de 45 de zile de la intrarea în vigoare a OUG. Apoi, nu se mai capitalizează dobânda pentru creditele ipotecare. Totodată, li se dă posibilitatea solicitanților care au restanțe să aducă creditele la zi când solicită amânarea plăților

Dacă vor fi și alte modificări, vor fi comunicate după ședința Guvernului. Deocamdată, trebuie clarificat și cine va putea cere clar amânarea ratelor. În forma inițială, Guvernul a spus că cei afectați direct și indirect, dar asta nu înseamnă mare lucru, pentru că toți sunt afectați indirect.

Cine beneficiază de amânarea ratelor? În forma inițială, OUG prevede opțiunea aceasta atât pentru persoane fizice, cât și juridice – oricine are calitatea de împrumutat în contractele de credit. Excepții sunt, după cum a precizat ministrul, instituțiile de credit definite de Ordonanța Guvernului 99 din 2006. Cîțu a spus că toți cei care sunt direct sau indirect afectați, ceea ce-i un pic neclar, că în mare măsură toți românii sunt afectați.

Pe 30 martie, Marcel Ciolacu, președinte interimar PSD, a dezvăluit pe Facebook că legea a fost retrasă de la publicare. Florin Cîțu a explicat apoi de ce. Cea mai mare problemă care rămâne pentru românii cu rate e că dobânda ar merge înainte. Normele de aplicare vor fi publicate în 15 zile de la aprobarea OUG, iar cererea ca să-ți amâni ratele trebuie depusă până la finalul stării de urgență (declarată pe 16 martie). Rămâne să vedem acum forma revizuită.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele