Alegerile locale din toamnă, complet altfel: cum se va desfășura campania electorală, în pandemie

Alegerile locale din toamnă, complet altfel: cum se va desfășura campania electorală, în pandemie

Într-o intervenție la Digi 24, premierul Ludovic Orban a insistat pe o serie de particularități legate de desfășurarea alegerilor locale din această toamnă. Ideea de bază este că vor exista mai multe soluții de aliniere la restricțiile din pandemie.

Alegerile locale din acest an din România se vor desfășura pe 27 septembrie. Dacă numărul cazurilor de coronavirus depistate va continua să crească, va fi o campanie fără adunări publice, fără mitinguri electorale. Cea mai mare parte a efortului de promovare a programelor politice se va desfășura online sau ”din casă în casă, purtând măști de protecție”.

„Am adoptat astăzi în guvern un proiect de lege prin care propunem data alegerilor 27 septembrie (…). Alegerile vor putea fi organizate și pe perioada epidemiei. Dacă vom avea un număr mai mare de cazuri de Covid, va trebui să evităm adunările publice, mitingurile electorale, dar se face campanie din casă în casă, candidaţii vor trebui să poarte mască, pentru că în spaţii închise se poartă mască, se va apela la o campanie mai intensă pe media, pe online, că acum online este clar un mijloc de comunicare safe. Trebuie să se adapteze şi candidaţii şi alegătorii”, a afimat prim-ministrul la Digi24.

Tot din cauza pandemiei de coronavirus și a faptului că este improbabil ca numărul de cazuri să ajungă la zero până în septembrie, secțiile de vot vor facilita distanțarea socială. „În organizarea secţiilor de vot, evident, trebuie să iei nişte măsuri legate de numărul maxim de persoane care să intre, se stă la coadă la anumită distanţă, trebuie dezinfectanţi, măşti de protecţie, toate regulile trebuie respectate”, a insistat premierul în intervenția televizată.

Când vine vorba de alegerile generale, acestea ar putea avea loc pe 6 decembrie, în funcție de progresul pandemiei până la acea dată. „Alegerile generale, după opinia noastră, sorocul lor, termenul lor constituţional este pe data de 6 decembrie. E data pe care noi am propus-o, aştept şi punctele de vedere ale altor formaţiuni politice privitor la această dată”, a concluzionat Orban.