După alegerile locale, vin alegerile parlamentare 2016: cât de frecvent ne căutăm aleșii în Google

După alegerile locale, vin alegerile parlamentare 2016: cât de frecvent ne căutăm aleșii în Google

Încă așteptăm rezultatele alegerilor locale 2016, dar ținem să vă reamintim că, spre finalul acestui an, vom avea și alegeri parlamentare. Cât de mult ne pasă de senatorii și deputații care au fost în funcție până acum? Potrivit unui studiu bazat pe căutările din Google, nu foarte mult. 

Specialiştii DWF.ro au realizat o analiză despre interesul arătat de români pentru senatorii şi deputaţii din județul în care locuiesc și pe care i-au votat, la ultimele alegeri parlamentare, să îi reprezinte. Analiza a fost realizată folosind instrumente capabile să extragă date esențiale din căutările pe Google și cuprinde ultimele 24 de luni. Cele mai multe căutări au fost efectuate, în ordine descrescătoare, în Bucureşti, Prahova, Braşov, Neamţ şi Iaşi.

DWF.ro a observat, în cele mai multe cazuri, o scădere a interesului oamenilor de a afla detalii despre aleșii locali, dar a remarcat și diferențe foarte mari în volumul de căutări pe Google între aceste județe.

Astfel, dacă pentru Capitală au fost înregistrate peste 300.000 de căutări în fiecare an, la polul opus sunt județe precum Călărași și Caraș Severin pentru care au fost înregistrate doar câteva sute de căutări. În altele precum Ialomița, Maramureș, Vâlcea, Vaslui, Bistrița-Năsăud sau Botoșani, variația este pozitivă, ceea ce arată că cetățenii din aceste regiuni au fost mai interesați să afle informații despre cei pe care i-au trimis în Parlament să-i reprezinte.

Revenind la județele „fruntașe“, pentru Bucureşti, cu o populație declarată de peste 1,6 milioane de locuitori, sunt aleşi în Parlamentul României 38 de deputaţi şi 16 senatori și, conform analizei DWF.ro, interesul bucureştenilor a scăzut cu 1,81%, procent care îi arată pe acești cetățeni interesați constant de parlamentari. Pe locul al doilea este Prahova, cu 16 locuri pentru deputaţi şi şapte pentru senatori, dar aici a fost observată o scădere cu 34,10%, pe când în Braşov, care are în Parlamentul României 11 deputaţi şi şapte senatori, procentul scăderii ajunge la 32,72%.

În judeţul Neamţ, variația de la an la an ajunge la 50,98%, în scădere considerabilă, în contextul alegerii a 10 deputaţi şi patru senatori. În final, clasamentul este întregit de Iaşi pentru care sunt disponibile 18 locuri de deputaţi şi şapte de senatori în Parlament, unde a fost înregistrată o scădere de la an la an cu 7,97%. Sunt însă și județe în care nu au fost înregistrate diferențe de la an la an, cum ar fi Galați sau Constanța.

Ultimele alegeri parlamentare s-au desfășurat în România în 2012. În același an, a fost organizat și un referendum privind reducerea numărului de parlamentari la 300. Actuala analiză pe care DWF.ro am realizat-o prezintă un cadru sumar înainte alegerilor care se vor desfășura în toamnă, când cetățenii României din aceste județe sunt așteptați la votul pentru alegerile parlamentare 2016. ”Deși statisticile care pot fi obținute prin analiza căutărilor online, nu reprezintă interesul tuturor românilor – mai ales al celor care n-au acces la Internet, din motive evidente, totuși ilustrează succint implicarea și informarea oamenilor în domeniul care îi privește direct” , a declarat Mihai Vînătoru, Managing Partner DWF.

Alegeri parlamentare 2016

Citește și: