Acestea sunt cele mai mari salarii din România: cum au ajuns lefurile din BNR la valori astronomice

Acestea sunt cele mai mari salarii din România: cum au ajuns lefurile din BNR la valori astronomice

Când te gândești la salarii foarte generoase din România, probabil că ajungi la valori de 10.000 de lei pe lună, dar există oameni care câștigă de zece ori această cifră, în același timp.

Deși sunt greu de monitorizat salariile în mediul privat, este foarte improbabil ca cineva care lucrează pe teritoriul României să se apropie de valorile practicate în interiorul Băncii Naționale a României. În 2019, Mugur Isărescu a depășit nivelul de un milion de lei venituri încasate de la instituția pe care o conduce din poziția de guvernator BNR. Acea valoare se transpune în venituri lunare de peste 80.000 lei pe lună.

Ca lucrurile să fie și mai șocante, un angajat la BNR a depășit pragul de 1,6 milioane de lei în venituri legale obținute de la aceeași instituție în 2019.

Revenind însă la cazului guvernatorului, Mugur Isărescu a încasat în mod oficial de la BNR suma de 897.000 lei. Aceasta include drepturi salariale la care se adaugă o indemnizație de participare la Consiliul de administrație a instituției. Față de 2018, valoarea este cu 10% mai mare. La acea cifră se mai adaugă alte 161.000 de lei din pensie, cu o crește de 20% față de 2018, când încasa ”doar” 136.000 lei. În final, Isărescu se bucură de o pensie lunară de 13.500 lei, care ar putea fi cea mai mare din România.

Ca pachetul să fie complet, guvernatorul BNR mai activează în Academia Română, de unde a primit 30.000 lei și Academia de Științe Economice, de unde a încasat 3.700 de lei.

Un angajat BNR care îl depăşeşte pe Mugur Isărescu este prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, care a avut anul trecut venituri de 1,6 milioane de lei. Mai precis, Georgescu a încasat un venit anual de 1,36 milioane de lei din funcţia deţinută la BNR. La această sumă se adaugă o pensie de parlamentar de 107.400 lei, precum şi o pensie de limită de vârstă de 126.600 lei. În plus, prim-viceguvernatorul a mai avut venituri şi de la Academia de Studii Economie şi din chirii, dar minore.

Citește și:
Sursa: Adevarul