17 mai 2020 | 09:51

Acest mini dragon este printre cele mai rare animale din lume: de ce este specială șopârla

ACTUALITATE
Acest mini dragon este printre cele mai rare animale din lume: de ce este specială șopârla

Creatura din imaginile alăturate se apropie foarte mult de ideea tradițională de dragon mitologic. Partea fascinantă este însă că trăiește și astăzi, dar numărul exemplarelor este limitat.

Printre vietățile cele mai rare de pe mapamond se numără o vietate care împărtășește multe dintre trăsăturile exterioare cu dragonii din cărțile lui George R.R. Martin sau R.R. Tolkien. Numele său științific este ouroborus cataphractus și dincolo de faptul că este o reptilă, face parte din familia creaturilor de tip tatu sau armadillo.

Dacă ai o fascinație pentru astfel de vietăți, șopârla ar putea fi una dintre cele mai spectaculoase din toate timpurile și, în același timp, surprinzător de adorabilă. Datorită principiilor evoluționiste, aspectul lor este rezultatul mediului înconjurător în care își desfășoară activitatea. În consecință, au dezvoltat un fel de armură foarte dură.

Spre deosebire de alte reptile care sunt renumite pentru faptul că preferă singurătatea, acest tatu este cât se poate de social. Își petrece întreaga viață alături de alte câteva animale din aceeași specie. Dacă le cauți, le găsești printre bolovanii de dimensiuni generoase din Africa de Sud. Fisurile dintre pietre îi ajută să se protejeze un pic de căldurile extreme, dar și de animale de pradă.

Printre particularitățile care îi ajută să se diferențieze de alte reptile, acești mini dragoni nu se înmulțesc prin ouă. Comparativ cu un armadillo tradițional, aceste creaturi au dimensiuni foarte mici, nu necesită o cantitate mare de hrană și, dacă nu ar fi atât de rari, ar fi perfecți pentru ținut în casă. Din păcate, aspectul lor impresionant a dus la explozia traficului ilegal, iar populația lor din natură a scăzut vertiginos în ultimul deceniu.

Nu sunt veninoase sau periculoase în vreun fel. În schimb, când se apropie vreun inamic, încearcă să fugă. Nu sunt însă nici foarte agile, o altă particularitate care a dus la scăderea numărului lor.

Ouroborus_cataphractus

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele