03 nov. 2020 | 12:50

Acest meteorit poate oferi indicii despre originile sistemului nostru solar

ACTUALITATE
Acest meteorit poate oferi indicii despre originile sistemului nostru solar

Acest meteorit, “Pristine”, a fost găsit pe un lac înghețat după ce a “aprins” cerul din Michigan în 2018.

Un meteorit care a luminat cerul nopții din Midwestul SUA în 2018 conține compuși organici „curați” care ar putea oferi indicii despre modul în care s-a format viața pe Pământ, potrivit cercetătorilor, conform Independent.

A fost văzut de oamenii din mai multe state după ce a produs o explozie puternică și o minge de foc pe 18 ianuarie 2018. Datorită unor acțiuni rapide, rocile au fost rapid în mâinile cercetătorilor, înainte ca acestea să poată fi contaminate.

La mai puțin de două zile după ce a străbătut cerul, vânătorul de meteoriți Robert Ward a găsit prima piesă care se odihnea pe suprafața înghețată a lacului Strawberry, lângă Hamburg, Michigan. El a reușit să identifice locația utilizând radarul meteorologic al NASA, deoarece bucățile de meteorit aveau dimensiuni similare cu cele ale grindinii. El a ajuns repede la Field Museum din Chicago, unde curatorul Philipp Heck s-a apucat să-l studieze imediat.

De ce este special acest meteorit


„Acest meteorit este special deoarece a căzut pe un lac înghețat și a fost recuperat rapid. A fost foarte curat. Am putut vedea că mineralele nu au fost mult modificate și ulterior am constatat că conținea un inventar bogat de compuși organici extratereștri”, a spus Heck într-un comunicat. „Aceste tipuri de compuși organici au fost probabil livrați pe Pământul timpuriu de către meteoriți și ar fi putut contribui la ingredientele vieții”.

Cercetătorii au stabilit că este un meteorit condrit H4 rar, reprezentând doar 4% din cei găsiți pe Pământ. Analiza inițială a determinat că acesta conținea peste 2.600 de compuși organici separați, care erau încă intacți, în ciuda căldurii intense create atunci când a ars în atmosferă.

De asemenea, au descoperit că probabil s-a desprins în urmă cu 12 milioane de ani de asteroidul său mamă, care s-a format cu 4,5 miliarde de ani mai devreme.

Mulți oameni de știință au reușit să sondeze roca folosind diferite tehnici, „așa că avem un set neobișnuit de cuprinzător de date pentru un singur meteorit”, a spus Heck.

Oamenii de știință sunt deosebit de nerăbdători să pună mâna pe un meteorit cu adevărat curat de la sursă – spațiu. Acest lucru este programat să se întâmple în 2023, când nava spațială NASA Osiris-REx este pregătită să se întoarcă pe Pământ după ce a luat și a depozitat cu succes o bucată de regolit de pe asteroidul Bennu.