Acest asteroid pare banal, dar valorează mai mult decât întreaga economie de pe Pământ

Acest asteroid pare banal, dar valorează mai mult decât întreaga economie de pe Pământ

Un nou studiu realizat de Telescopul Spațial Hubble a dezvăluit o imagine mai clară ca niciodată a unuia dintre cei mai interesanți și mai valoroși asteroizi pe care îi cunoaștem. Este, de asemenea, asteroidul pe care NASA intenționează să-l viziteze în 2026.

Ce și unde este 16 Psyche?

La aproximativ 370 de milioane de kilometri de Pământ, Psyche – așa cum este denumit – este unul dintre cele mai masive obiecte din centura principală de asteroizi a sistemului solar care orbitează între Marte și Jupiter. Are o lățime de aproximativ 226 de kilometri și, spre deosebire de majoritatea asteroizilor, care sunt stâncoși sau înghețați, acesta pare a fi metalic.

De fapt, este atât de dens și metalic încât se crede că Psyche este nucleul rămas al unei planete care a eșuat în timpul formării sale – o „protoplanetă”.

Din ce este făcut 16 Psyche?

„Am văzut meteoriți care sunt în mare parte metalici, dar Psyche ar putea fi unic prin faptul că ar putea fi un asteroid care este realizat în totalitate din fier și nichel”, a spus dr. Tracy Becker, un om de știință planetar la Southwest Research Institute din San Antonio, Texas și autor al noii lucrări publicate în Planetary Science Journal săptămâna aceasta.

Fierul și nichelul se găsesc adesea în meteoriții metalici și în miezurile metalice dense ale planetelor. „Pământul are un miez metalic, o manta și o crustă”, a spus Becker. Acest asteroid este cu adevărat un obiect unic în sistemul solar.

Cât valorează 16 Psyche?

Unii cred că metalele din care e format Psyche ar putea reprezenta aproximativ 10.000 de cvadrilioane de dolari (10.000.000.000.000.000.000 de dolari), sau de aproximativ 10.000 de ori mai mare decât economia globală începând cu 2019 – 142 de trilioane de dolari.

16 Psyche și Telescopul Spațial Hubble

Studiul lui Becker a făcut ca telescopul spațial Hubble să observe asteroidul în două puncte specifice ale rotației sale, pentru a vizualiza ambele părți ale asteroidului. De asemenea, a văzut asteroidul în lungimi de undă ultraviolete ale luminii, pentru a obține cât mai multe detalii posibile ale suprafeței sale. „Am putut identifica pentru prima dată pe orice asteroid ceea ce credem că sunt benzi de absorbție a ultravioletului cu oxid de fier”, a spus Becker. „Acesta este un indiciu că oxidarea are loc pe asteroid, care ar putea fi rezultatul lovirii vântului solar la suprafață”.

Vântul solar este un flux de particule încărcate din atmosfera exterioară mai fierbinte a Soarelui numită coroana sa. Adesea numită „vreme spațială”, este, de asemenea, ceea ce cauzează aurora pe Pământ și ar putea, la Psyche, să fi provocat „intemperii spațiale” excesive.

Are asteroidul o suprafață de fier pur?

Becker a văzut că suprafața asteroidului ar putea fi în principal fier pur, deși a remarcat că prezența chiar și a unei mici cantități de fier ar putea domina observațiile ultraviolete și, în practică, ar putea fi doar faptul că 10% din suprafață este fier propriu-zis.

Cu toate acestea, în timp ce observa Psyche, asteroidul a apărut din ce în ce mai reflectiv la lungimi de undă UV mai profunde. „Este un lucru pe care trebuie să îl studiem mai departe”, a spus Becker. „Acest lucru ar putea indica faptul că a fost expus în spațiu atât de mult timp. Acest tip de strălucire UV este deseori atribuit intemperiilor spațiale”.

Cu toate acestea, lucrarea lui Becker arată foarte clar că, deși este dificil de cuantificat cantitatea de fier care poate fi prezentă pe suprafața Psyche, este un obiect unic, astfel încât oamenii de știință nu îl pot compara cu nimic altceva.

Misiunea NASA și SpaceX la asteroidul 16 Psyche

Singurul mod în care vom ajunge vreodată să vedem un prim-plan despre cum este cu adevărat nucleul unei planete este să facem o vizită la Psyche. Exact asta intenționează să facă NASA.

Lansată în august 2022 de la Centrul Spațial Kennedy din Florida, la bordul unei rachete SpaceX Falcon Heavy, misiunea Psyche a NASA face parte din programul său de descoperire a misiunilor spațiale robotizate. Astfel, urmează să ajungă la Psyche în ianuarie 2026 pentru a începe cel puțin 21 de luni în cartografierea orbitei și studierea proprietăților asteroidului.

„A înțelege ceea ce alcătuiește cu adevărat o planetă și a vedea interiorul unei planete este fascinant”, a spus Becker, care descrie Psyche și alți asteroizi ca fiind elementele constitutive ale sistemului solar. „Odată ce ajungem la Psyche, vom înțelege cu adevărat dacă este cazul, chiar dacă nu se dovedește așa cum ne așteptăm. De fiecare dată când există o surpriză, este întotdeauna interesant”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: