Acest rover de la NASA va explora cele mai inaccesibile părți ale lui Marte

NASA tocmai a prezentat un rover cu patru roți, supranumit DuAxel, care se poate împărți în două roveruri separate cu două roți. Roverul este conceput pentru a explora într-o zi unele dintre cele mai dure terenuri de pe Lună, Marte și nu numai.

Designul oferă câteva avantaje cruciale față de “verii” săi voluminoși cu șase roți. Având jumătate din rover în pământ, o a doua axă se poate detașa și se poate repela pe pante abrupte printr-un fir atașat, așa cum se arată în acest videoclip NASA.

Jet Propulsion Lab de la NASA a testat deja un astfel de scenariu în timpul unui experiment în deșertul Mojave, unde „s-a descurcat extrem de bine”, potrivit tehnicianului în robotică JPL Issa Nesnas. „Axel a manevrat apoi în mod autonom pe pante abrupte și stâncoase, desfășurându-și instrumentele fără a fi nevoie de un braț robotizat”, a spus el.

De asemenea, configurația cu patru roți a roverului ar putea acoperi distanțe mari, în timp ce versiunile cu două roți ar putea explora caracteristici geografice care nu au mai fost parcurse până acum. „DuAxel deschide accesul la terenuri mai extreme de pe corpurile planetare, cum ar fi Luna, Marte, Mercur și, probabil, unele planete înghețate, cum ar fi luna lui Jupiter, Europa”, a spus Nesnas.

Pe două roți, este practic imposibil să-l imobilizezi. „Acesta este motivul pentru care consider că roverul Axel este destul de încântător”, a declarat geologul planetar JPL, Laura Kerber. „În loc să încerce întotdeauna să se protejeze împotriva pericolelor, cum ar fi căderea sau răsturnarea, este conceput să le reziste”.

Am văzut deja câteva funcții interesante pe care DuAxel le-ar putea explora. De exemplu, imaginile prin satelit prezintă porțiuni întunecate de pe suprafața lui Marte care sugerează existența unor pereți ai craterului, care sunt prea abrupți pentru ca roverurile convenționale să le cucerească. Însă DuAxel ar putea să facă acest lucru fără probleme.