Această iluzie optică ascunde un secret important

Această iluzie optică ascunde un secret important

Cât de conștient crezi că ești acum? Ești conștient doar de cuvintele din centrul câmpului tău vizual sau de toate cuvintele care îl înconjoară? Această iluzie optică poate avea un răspuns revelator.

Tindem să presupunem că conștiința noastră vizuală ne oferă o imagine bogată și detaliată a întregului ansamblu din fața noastră. Adevărul este foarte diferit, așa cum arată un studiu recent al unei iluzii vizuale, publicat în Psychological Science.

Pentru a ilustra cât de limitate sunt informațiile din câmpul nostru vizual, ia un pachet de cărți de joc. Alege un loc pe perete în fața ta și privește-l. Apoi ia o carte la întâmplare. Fără s-o privești pe partea din față, ține-o spre stânga ta, cu brațul drept și întins, până când se află chiar pe marginea câmpului tău vizual. Continuă să privești fix punctul de pe perete și întoarce cartea, astfel încât să fie cu fața către tine.

Această iluzie optică poate avea răspunsuri despre conștiință

Acum, încearcă să-i ghicești culoarea. Probabil va fi extrem de dificil. Acum mută încet cartea de joc mai aproape de centrul vederii tale, păstrând, în același timp, brațul drept. Acordă o atenție deosebită punctului în care îi poți identifica culoarea.

Este uimitor cât de central trebuie să fie poziționată cartea înainte de a putea face acest lucru, dar să-i mai identificăm și modelul. Ceea ce arată acest mic experiment este cât de nedetaliată și adesea inexactă este viziunea noastră conștientă, mai ales în afara centrului câmpului nostru vizual.

Iată un alt exemplu care ne aduce puțin mai aproape de modul în care aceste fenomene sunt investigate științific. Concentrează-ți privirea pe semnul + din stânga și încearcă să identifici litera din dreapta acestuia (desigur, știți deja ce literă este, dar prefă-te pentru moment că nu știi):

S-ar putea să ți se pară un pic dificil, dar probabil că încă poți identifica litera ca fiind „A”.

Dar acum concentrează-ți privirea pe următorul + și încearcă să identifici literele din dreapta:

În acest caz, probabil că te vei chinui să identifici literele. Probabil ți se pare că vezi o grămadă de semne. Sau poate un amestec de curbe și linii, fără a fi în măsură să spui exact ce este acolo. Aceasta se numește „aglomerare”. Sistemul nostru vizual funcționează uneori bine la identificarea obiectelor din viziunea noastră periferică, dar atunci când acele obiecte sunt plasate lângă alte obiecte, e mai dificil. Aceasta este o limitare șocantă asupra viziunii noastre conștiente. Semnele sunt prezentate clar chiar în fața noastră. Dar totuși mintea noastră conștientă le confundă.

Aglomerarea este un subiect puternic dezbătut în filozofie, psihologie și neuroștiințe. Încă nu suntem siguri de ce se întâmplă acest fenomen. O teorie populară este că e un eșec a ceea ce se numește „integrarea caracteristicilor”. Pentru a înțelege integrarea caracteristicilor, va trebui să selectăm unele dintre lucrurile pe care le face sistemul vizual.

Ce reprezintă teoria numită „integrarea caracteristicilor” și ce rol are în această iluzie optică

Imaginează-ți că privești un pătrat albastru și un cerc roșu. Sistemul tău vizual nu trebuie doar să detecteze proprietățile de acolo (albastru, roșu, cerc, pătrat). De asemenea, trebuie să stabilească ce proprietate aparține cărui obiect. S-ar putea să nu ni se pară o sarcină complicată. Cu toate acestea, în creierul vizual, aceasta nu este o chestiune banală.

Este nevoie de o mulțime de calcule complicate pentru a afla că circularitatea și culoarea roșie sunt proprietăți ale unui obiect în aceeași locație. Sistemul vizual trebuie să „lipească” împreună circularitatea și culoarea ca ambele aparținând aceluiași obiect și să facă același lucru cu culoarea albastru și pătratul. Acest proces de lipire este integrarea caracteristicilor.

Conform acestei teorii, ceea ce se întâmplă în aglomerare este că sistemul vizual detectează proprietățile de acolo, dar nu poate stabili ce proprietăți aparțin unui obiect. Drept urmare, ceea ce vezi este o adunătură de trăsături, iar mintea ta conștientă nu poate diferenția o literă de celelalte.

Recent, s-a descoperit o nouă iluzie optică care a ridicat o serie de întrebări noi pentru fanii acestui fenomen. Astfel, s-a testat ce se întâmplă când trei dintre obiecte sunt identice, de exemplu în următorul caz.

Ce vezi când privești + ?

Studiul a constatat că mai mult de jumătate dintre oameni au spus că există doar două litere acolo, mai degrabă decât trei.

Acesta este un rezultat surprinzător. Spre deosebire de aglomerarea normală, nu e cazul că vezi un amestec de caracteristici. Mai degrabă, vezi o literă întreagă. Acest rezultat nu prea se potrivește cu teoria integrării caracteristicilor. Nu este vorba despre faptul că sistemul vizual detectează toate proprietățile de acolo, ci confundă cu privire la proprietățile care aparțin obiectelor.

Teoria acestui studiu este că această iluzie se datorează a ceea ce numim „mascare de redundanță”. Astfel, sistemul vizual poate detecta că există mai multe dintre aceleași litere acolo, dar nu pare să calculeze corect câte sunt.

Cu toate acestea, procesele care stau la baza creării acestei imagini sunt dificile. Iluziile optice ne ajută să descoperim modul în care funcționează aceste procese și, în cele din urmă, ne vor ajuta să explicăm conștiința însăși.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: