18 dec. 2019 | 12:40

Această iluzie optică e viralul de care aveai nevoie pe final de 2019

VIDEO ACTUALITATE

Internetul este plin de lucruri interesante, iar o iluzie optică de tipul acesta te va face să petreci minute bune încercând s-o înțelegi.

Ca oameni, suntem fascinați de iluziile optice de care dăm online. Oamenii de știință spun că interesul nostru pentru acestea datează încă din Grecia antică.

În zilele noastre, acestea devin din ce în ce mai complexe și uimitoare pentru creierul uman. Neural Correlate Society este o organizație non-profit care promivează cercetarea științifică în ceea ce privește percepția și concepția. În fiecare an, aceasta are un concurs în care premiază cea mai bună iluzie optică din perioada respectivă. Anul acesta, iluzia câștigătoare se numește Dual Axis, iar creierului tău sigur îi va lua destul de mult timp să înțeleagă ce se întâmplă.

În esență, iluzia optică este o axă în mișcare, însă sensul de rotație al acesteia diferă în funcție de felul în care o privești. Se rotește fie în sensul acelor de ceasornic, fie invers, dar și în sus sau în jos.

Cum a fost creată cea mai bună iluzie optică din 2019

Iluzia este opera lui Frank Force, un dezvoltator de jocuri american. Acesta spune că i-a luat o zi de codare în JavaScript pentru a ajunge la acest rezultat. De asemenea, Force a urcat codul din spatele iluziei optice pe Github, pentru ca alții să poată vedea munca din spatele acestui „truc vizual”.

Aceasta nu este prima iluzie pe care o creează, ci are o serie de astfel de animații. În timp ce lucra la acestea, a început să experimenteze cu figurile lui Lissajous, un sistem de ecuații care creează oscilații armonice.

Force explică și gândirea din spatele acestei iluzii optice: „De asemenea, este un fel de metaforă pentru a vedea lucrurile din mai multe puncte de vedere, ceea ce este mai important acum decât oricând”.