18 mai 2020 | 08:00

Accesul la învățământ online în România, un mit: statisticile oficiale, contrazise

ACTUALITATE
Accesul la învățământ online în România, un mit: statisticile oficiale, contrazise

Ministerul Educației se pare că a mințit în raportul publicat pe marginea accesului copiilor la internet, pentru cursuri online. Un raport IRES prezintă o realitatea complet diferită a situației din România.

La scurt timp după publicarea datelor oficiale pe marginea accesului copiilor la școala online, Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie a contrazis radical statisticile puse la dispoziție de Minister. Numărul oferit de INS este de aproximativ 4 ori mai mare decât cel comunicat de Monica Anisie, ministrul Educației.

în România, un copil din trei nu are acces la școala online, din diferite motive. Fie nu are acces la un laptop, fie îi lipsește conexiunea la internet, dar realitatea este clară. Elevii românii nu pot continua la niciun nivel să parcurgă materia școlară de la distanță, conform unui raport INS apărut în Ziarul Financiar și preluat de Mediafax.

Partea proastă este că, în teorie, Ministerul Educației a gândit un proiect de finanțare pentru tablete și internet în cazul copiilor defavorizați, dar valorile financiare vehiculate sunt nerealiste. Conform realizatorilor studiului, acei bani nu ajung nici pentru cei 250.000 de elevi, valoarea comunicată de ministrul Educației.

O comparație exactă între datele publicate de IRES și Ministerul Educației poate fi văzută mai jos:

Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES)

1 din 3 copii nu are acces la scoala online (903.870 elevi din 2.824.594)

Au acces la un dispozitiv funcţional:

63% din copiii din clasele primare

72% din elevii de gimnaziu

70% din elevii de liceu

Ministerul Educaţiei

250.000 de elevi fără acces la şcoala online

Buget alocat : 150 de milioane de lei

Pentru că această discrepanță nu putea să nu fie disecată de membrii PSD, în declarațiile purtătorului de cuvânt al social-democraților de peste weekend, se atrage atenția asupra minciunii.

„Ultima cifră pe săptămâna aceasta este, iarăşi, dovada minciunii pe care o practică constant guvernarea Orban, şi anume că – doamna Anisie a spus acest lucru – sunt doar 250.000 de copii fără acces la învăţământ online. Cifra, conform unui studiu IRES, arată că 903.870 de copii sunt în această situaţie. Există tot felul de idei, tot felul de propuneri, bani sunt, numai dacă ne gândim la ‘Cornul şi laptele’, domnilor, faceţi ceva şi porniţi acest învăţământ online şi pentru aproape un milion de copii care n-au acces în acest moment. Învăţământul în România este gratuit prin Constituţie. Finanţaţi tablete, finanţaţi acces la internet şi ocupaţi-vă de viitorul ţării, pentru că asta înseamnă educaţia copiilor noştri”, a declarat Lucian Romaşcanu, într-o conferinţă de presă care a avut loc duminică la sediul central al PSD.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele