Probele de la bacalaureat, online în România: explicația ministrului Educației

Probele de la bacalaureat, online în România: explicația ministrului Educației

În contextul pandemiei și al evitării contactului fizic, ministul Educației a detaliat aseară mai multe proiecte legate de desfășurare examenului de bacalaureat.

Într-o intervenție târzie la Realitatea Plus, Monica Anisie a anunțat mai multe particularități legate de desfășurarea examenului de bacalaureat în acest an. Unele dintre ele particularitățile comunicate sunt la stadiu de proiect, altele sunt în variantă finală.

Pentru prima oară în istoria desfășurării examenului de bacalaureat în România, probele scrise se vor desfășura înaintea probelor de competență. În plus, se cochetează cu introducerea unor examene online, efectuate în timp ce copii stau acasă. „Luăm în calcul să dăm probele de competenţe de la bacalaureat online”, a afirmat Anisie. Cu alte cuvinte, partea cu testarea de la distanță nu este confirmată la această oră, dar ar trebui să aflăm detalii suplimentare pe marginea acestui subiect săptămâna viitoare.

„Păstrăm aceleași calendare. Pentru Evaluarea Națională, examenele vor începe în data de 15 iunie, cu proba de Limba și literatura română, iar bacalaureatul, avem o modificare, și anume vom susține întâi probele scrise, începând cu data de 22 iunie, după care vom susține probele de competențe”, a declarat Monica Anisie.

La mijlocul săptămânii viitoare vor fi detaliate în formă finală toate formalitățile legate de desfășurarea exemenului de Bac în 2020. „Luăm în calcul posibilitatea ca acestea să se desfășoare online, luăm în calcul și această măsură, dar decizia o vom prezenta săptămâna viitoare, după ce ne vom consulta în cadrul Comisiei de Dialog Social, care se va desfășura marți“, a precizat Anisie.

Aceste detalii vin la câteva zile după ce Monica Anisie a confirmat că elevii din anii terminali vor reveni la cursuri pe data de 2 iunie. Astfel, vor avea doar două săptămâni de pregătire înaintea examenelor efective. Atunci am aflat că situațiile școlare se vor încheia cu două note, iar tezele nu se vor mai susține.

Evaluarea națională va începe în România pe data de 15 iunie, în timp ce bacalaureatul va începe pe 22 iunie cu probele scrise și va continua cu probele de competență. .