5G poate aduce Europei beneficii de 210 miliarde euro. Cum se ajunge la așa ceva?

5G poate aduce Europei beneficii de 210 miliarde euro. Cum se ajunge la așa ceva?

Tehnologia 5G, utilizată ca o “platformă de inovare deschisă”, ar putea aduce Europei beneficii în valoare de 210 miliarde de euro, arată o cercetare derulată de Qualcomm Technologies Inc. și Ericsson, în colaborare cu Analysys Mason.

Studiul “Revizuirea planului de acțiune 5G pentru Europa” – realizat de Analysys Mason cu contribuția Qualcomm Technologies și Ericsson – oferă o analiză în termeni de cost – beneficiu, atât la nivelul fiecărei țări din Europa, cât și la nivel de segment de piață.

Cum beneficiază statele Uniunii Europene și mai ales cât?

Se estimează că, în România, valoarea actuală a beneficiilor economice, aduse prin transformarea digitală, determinată exclusiv de tehnologia 5G, la nivelul mai multor sectoare este de 6,8 miliarde de euro, costurile fiind de 1,9 miliarde de euro.

Analizând cifrele, putem observa un raport cost – beneficiu de 3.6, cu un beneficiu net de 4,9 miliarde de euro.

Potrivit raportului, Germania ar fi țara cu cel mai mare beneficiu net global de 38,5 miliarde de euro. Cu o investiție de 6 miliarde de euro, raportul cost – beneficiu (CBR) este de 7.5.

Totodată, Elveția își propune să aibă cel mai mare raport cost – beneficiu (14.7), cu un beneficiu net de aproximativ 10 miliarde de euro și o investiție de numai 700 de milioane de euro.

Tehnologia 5G poate fi pentru Europa stimulul economic de care aceasta are nevoie. Utilitatea conectivității prin 5G nu se limitează doar la smartphone-uri, ci are potențialul de a schimba industrii întregi, la nivel macro”, a precizat Wassim Chourbaji, Senior Vice President Government Affairs, Qualcomm Communications SARL.

În privința ariilor de utilizare a acestei tehnologii, cele mai însemnate beneficii economice în ceea ce privește impactul în PIB-ul European, provin din clusterele Producției și Agriculturii Inteligente, aducând un beneficiu net de 58 de miliarde de euro, precum și din clusterul Zonelor urbane și suburbane Inteligente, cu beneficii nete de 18 miliarde de euro.

“Ca platformă de inovare deschisă, tehnologia 5G asigură infrastructura critică de care Europa are nevoie pentru o redresare economică sustenabilă, rezistentă și inclusivă”, a declarat Gabriel Solomon, Head of Government and Industry Relations, Ericsson Europe and Latin America.

“Uniunea Europeană își setează obiective pentru Decada Digitală și implementează prevederile Green Deal și ar trebui să se asigure că tehnologia 5G are un rol fundamental în ceea ce înseamnă transformarea digitală și decarbonizarea economiei”, a adăugat acesta.

Care sunt sectoarele care vor beneficia cel mai mult?

Studiul grupează segmentele de piață în patru arii principale: Producție și Logistică Inteligente, Comunități Rurale Inteligente, Orașe Inteligente și Servicii Publice Inteligente.

Clusterele Producție Inteligentă și Comunități Rurale Inteligente au cele mai mari beneficii nete, de 70 de miliarde de euro, respectiv 55 de miliarde de euro, deși raporturile lor cost – benficiu sunt mai mici decât cele ale clusterelor Orașe Inteligente și Servicii Publice Inteligente.

În România, clusterele Comunități Rurale Inteligente, respectiv Producție și Logistică Inteligente au cele mai mari beneficii nete, de 2 miliarde de euro, respectiv 1,5 miliarde de euro, deși raporturile beneficiu-cost ale lor sunt mai mici decât în cazul clusterului Orașe Inteligente (6.7).

Totodată, studiul identifică principalele zone care necesită finanțare publică (parțial sau în totalitate), pentru a putea obține beneficii. Aceste domenii sunt: sănătate și spitale, clădiri municipale, educație, turism, agricultură și zone urbane, inclusiv transportul public.

Potrivit cercetării, beneficii în valoare de peste 50 de miliarde de euro pot fi generate prin finanțări publice de sub 20 de miliarde de euro.

Pe lângă beneficiile economice datorate investițiilor, cercetarea evidențiază și multe dintre beneficiile de mediu și sociale, determinate de implementarea soluțiilor de conectivitate 5G.

Vor fi observate îmbunătățiri în ceea ce privește securitatea muncii, o calificare mai înaltă a forței de muncă, emisii reduse de dioxid de carbon, consum redus de energie, optimizarea resurselor în procesele de producție, incluziune socială și securitatea activităților de import / export.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: