08 sept. 2020 | 10:30

VIDEO La ce ajută tehnologia 5G, de fapt: demonstrația Xiaomi care te lasă fără cuvinte

VIDEO ACTUALITATE

În contextul în care foarte mulți oameni nu înțeleg exact utilitatea tehnologiei 5G în raport cu 4G, cei de la Xiaomi au creat o demonstrație destul de convingătoare.

Marketingul pentru tranziția la 5G nu a fost foarte bun în ultimii ani, mai ales din cauza conspirațiilor care s-au răspândit într-o manieră incredibil de rapidă pe internet. Pentru a împacheta acest salt tehnologic într-o manieră ușor de înțeles, cei de la Xiaomi au creat un experiment destul de spectaculos.

La baza testului s-a aflat Xiaomi Mi 10 Ultra 5G, gadgetul dezvăluit luna trecută care, din păcate, nu este foarte clar când va fi disponibil la nivel global, dacă se va întâmpla asta vreodată. Ca un detaliu drăguț, cei de la AnTuTu au confirmat că Mi 10 Ultra este cel mai rapid telefon al momentului.

Dacă tot este atât de rapid, cei de la Xiaomi l-au folosit pentru a conduce un autoturism de la o distanță de aproximativ 3200 de kilometri, prin 5G. Rezultatul experimentului poate fi văzut în imaginile de mai sus. Ca referință, clipul a fost inițal postat pe Weibo, twitter-ul chinezesc, pe pagina oficială a Xiaomi.

Ideea de bază este simplă. Două mașini cu performanță identică au concurat pe un traseu destul de simplu. Una avea un șofer profesionist la volan, a doua avea un șofer la câteva mii de kilometri distanță. Acesta din urmă folosea un telefon Xiaomi Mi 10 Ultra 5G pentru a controla autoturismul.

Rezultatul final este unul spectaculos, iar clipul merită văzut măcar pentru partea SF a ecuației. Chiar dacă ai mai văzut în filme mașini fără șofer, iar Google face de mult timp experimente în acest sens, tot este wow să vezi un volan care se învârte fără șofer.

Cei de la Xiaomi au afirmat că testul a utilizat pentru comunicații o rețea 5G SA cu o întârziere de o milisecundă. În mod previzibil, mașina a suferit modificări semnificative pentru a funcționa pe aceeași rețea. Aplicația folosită de șoferul aflat la distanță a fost creată special doar pentru acest test. În final, nu este foarte clar dacă totul a fost un truc de marketing, dar se pare că mașina condusă de la distanță a câștigat lupta.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele