28 mai 2019 | 15:39

China renunță la Windows și-și face propriul sistem de operare

ACTUALITATE
China renunță la Windows și-și face propriul sistem de operare

După Coreea de Sud, este acum rândul Chinei să vrea să renunțe la sistemul de operare Windows al americanilor de la Microsoft.

Statul urmează să renunțe la Windows pentru computerele operate de armata chineză. În schimb, își va dezvolta propriul sistem de operare pentru aceste dispozitive.

Motivul? Chinezilor le-ar fi teamă de posibilele atacuri cibernetice ale americanilor. După cum au demonstrat, americanii sunt destul de pricepuți la hacking și se pot infiltra cam în orice dispozitiv, fie că pe acesta rulează Linux, OS sau Windows. Dezvoltarea unui sistem cu totul nou, care să aparțină doar ei, vine ca o măsură extra de securitate din partea Chinei. Asta ar face mult mai dificilă orice tentativă de spionaj din partea Statelor Unite. Mai ales că sistemul de operare Windows este dezvoltat de Microsoft, companie americană.

China renunță la sistemul de operare Windows

Ideea nu e una nouă. Coreea de Sud a renunțat și ea la Windows în ceea ce privește computerele din guvern. Totuși, statul sud coreean a anunțat că va trece, în schimb, la sistemul de operare Linux. China nu urmează exemplul acesteia, ci merge până la capăt și vrea să-și facă un sistem propriu.

Nu e prima dată când chinezii renunță la tehnologii americane pentru dispozitivele lor. După ce Google a anunțat că își va încheia relațiile comerciale cu Huawei, producătorul de telefoane au anunțat că lucrează la propriul magazin de aplicații pentru device-uri. Totuși, Huawei a luat decizia mai mult din lipsă de opțiuni decât din proprie inițiativă.

De asemenea, laptopurile Huawei ar putea rămâne și ele fără Windows dacă decretul semnat de Donald Trump rămâne în vigoare. Prin acesta, președintele Statelor Unite a interzis companiilor americane să facă afaceri cu Huawei, invocând același motiv pentru care China vrea să renunță la Windows: securitatea.

Totuși, Microsoft nu a anunțat nimic concret în această privință.