Ce e Wi-Fi 6 și de ce e important că Samsung Galaxy S10 are așa ceva

Ce e Wi-Fi 6 și de ce e important că Samsung Galaxy S10 are așa ceva

Standardul Wi-Fi va deveni mai rapid. Asta este o veste grozavă, deoarece consumul de internet e în creștere accelerată. Iar Samsung Galaxy S10 e primul telefon compatibil.

Următoarea generație de Wi-Fi se numește Wi-Fi 6 și nu doar că aduce un plus de viteză, dar și alte beneficii. De aceea este important că Samsung Galaxy S10 este primul telefon compatibil cu acestă nouă tehnologie.

Wi-Fi 6 începe să fie implementat și vei vedea că tot mai mulți producători de telefoane, tablete sau laptopuri vor aduce acestă compatibilitate pe produsele lor. Asta după ce Samsung Galaxy S10 deja și-a adjudecat titlul de primul telefon cu așa ceva.

Wi-Fi 6 aduce mai multă viteză, dar asta nu-i tot

Wi-Fi 6 este de aproape trei ori mai rapid decât actuala generație (Wi-Fi 5). Viteza maximă teoretică este de 9,6 Gbps, un plus de la 3,5 Gbps din prezent.

Acestă viteză este teoretică deoarece nu este chiar realistic ca aceste viteze să fie atinse în scenarii reale. Chiar și dacă ai atinge acele viteze nu este clar dacă ai avea nevoie de așa ceva. În prezent, în SUA viteza de descărcare medie este de 72 Mbps, adică mai puțin de 1% din viteza teoretică maximă.

Așadar, viteza de 9,6 Gbps s-ar putea traduce într-o viteză de descărcare mai mare pe mai multe dispozitive, fie ca e vorba de un laptop sau telefon.

Totuși, nu totu-i despre viteză. Când Wi-Fi 5 a fost lansat, fiecare gospodărie din SUA avea în jur de cinci dispozitive conectate la Wi-Fi, iar acum acest număr a ajuns la nouă, iar mai multe firme de cercetare cred că acest număr va exploda până la 50 în următorii ani.

Toate aceste dispozitive fac ca viteza ta de internet să fie mai mică. Routerul tău are și el o capacitate și cu cât mai multe dispozitive sunt conectate cu atât viteza scade.

Wi-Fi 6 introduce noi tehnologi care să ajute la soluționarea acestei probleme. Va permite routerelor să comunice cu mai multe dispozitive simultan, le va permite să trimită date către mai multe device-uri cu o singură transmisie. Aceste caracteristici ar trebui să păstreze conexiunile mai puternice, chiar dacă tot mai multe dispozitive cer acces.

La ce viteze te poți aștepta, chiar și pe Samsung Galaxy S10

La început, o conexiune Wi-Fi 6 nu va fi cu mult mai rapidă decât una din prezent. Probabil că un laptop conectat la un router cu Wi-Fi 6 va fi ceva mai rapid, dar nu cu mult. Povestea se schimbă pe măsură ce mai multe device-uri sunt conectate, în mometul în care routerele din prezent sunt copleșite de conexiuni, routerele Wi-Fi 6 ar putea face față mai bine.

Wi-Fi 6 vine cu două tehnologii numite MU-MIMO și OFDMA. MU-MIMO este „multi-user, multiple input, multiple output”. Tehnologia îi permite unui router să transmită către mai multe dispozitive în același timp. Acum se poate comunica către patru dispozitive. Cu Wi-Fi 6 acest număr se va dubla.

OFDMA este „orthogonal frequency division multiple access”, prin care o singură transmisie va putea trimite date la mai multe dispozitive în același timp.

Poți să-ți iamginezi un scenariu în aeroporturi unde toată lumea se conectează la Wi-Fi și acolo un Wi-Fi 6 ar trebui să asigure o viteză mai bună pentur mai multă lume.

Cât de rapidă va fi viteza? Este greu de zis acum și depinde de câte dispozitive se vor conecta la rețea și ce activitate este întreprinsă pe acel dispozitiv.

Cum ai acces la Wi-Fi 6?

Va trebui să cumperi dispozitive noi. Schimbările de generație depind de hardware nou. Nu se poate face trecerea de la una la alta cu o actualizare de software.

Așa că va trebui să cumperi telefoane, laptopuri noi și routere cu cea mai nouă generație de Wi-Fi.

Vestea bună este că nu va trebui să cauți tu ceva anume, să fugi în magazin să-l cumperi. Produse cu Wi-Fi 6 vor apărea natural. Samsung Galaxy S10 este primul telefon cu suport pentru asta, dar vor apărea și altele. La fel și televizoare, console sau laptopuri.

Ce trebuie neapărat să ții cont este să-ți iei un router care suportă Wi-Fi 6.

Wi-Fi 6 înseamnă și o autonomie și o securitate mai bună – ceea ce pe telefoane ca Samsung Galaxy S10 e vital

Cu acestă nouă tehnologie se va reduce timpul necesar în care dispozitivele trebuie să țină pornite antenele pentru a transmite și pentru a căuta semnal. Asta înseamnă că bateria se va consuma mai greu, ceea ce va duce la o viață a bateriei mai îndelungată.

Totuși, nu te aștepta ca asta să se aplice și în cazul laptopului tău deoarece acesta are nevoie de o conexiune permanentă la internet. Dar acest lucru ar putea fi util pentru dispozitive mai mici care au nevoie să se conecteze din când în când la rețea (senzori etc).

Anul trecut, Wi-Fi-ul a primit unul dintre cele mai mari actualizări legate de securitate cu un nou protocol numit WPA3. Dispozitivele din prezent suportă WPA3, dar este opțional. Pentru Wi-Fi 6, WPA3 este obligatoriu ceea ce va crește securitatea.

Wi-Fi 6 este la început. Poți să găsești routere cu Wi-Fi 6, ai acum și un telefon și sunt câteva laptopuri cu suport pentru așa ceva.

Citește și:
Sursa: The Verge
Etichete: