22 mai 2019 | 12:22

Experiența de realitate virtuală care te-ar putea lăsa cu vânătăi

ACTUALITATE
Experiența de realitate virtuală care te-ar putea lăsa cu vânătăi

Realitatea virtuală este o sursă foarte bună de entertainment din zilele noastre și vine cu tot felul de experiențe VR, care mai de care mai ciudate.

În cazul experiențelor VR îți este prezentată o versiune a lumii care nu e pe bune. Aceasta este doar percepută de tine prin headset-ul de realitate virtuală. Totul pare foarte real. Ți se pare că te afli exact în mijlocul acțiunii și uiți pentru câteva minute unde te afli cu adevărat. Pentru a face totul și mai veridic, există acum și o experiență VR în care primești feedback fizic pentru acțiunile tale.

Un inginer de la University of Portsmouth a creat un robot care te lovește înapoi atunci când te joci un joc VR. Astfel, în timp ce tu ai headset-ul pe cap și te lupți în realitatea virtuală, un robot te va lovi în viața reală. Totul pentru a face experiența de realitate virtuală una cât mai apropiată de realitate.

Pe lângă mănușile de box, robotul este dotat și cu niște senzori Vive, pe suprafața brațelor și la bază. Aceștia sunt montați, de asemenea, pe „armele” pe care jucătorul le are, dar și pe headset. Poziția tuturor este monitorizată perfmanent. Toate acestea sunt sincronizate în timp real, într-un joc VR în care omul se poate lupta la propriu cu tehnologia.

Lupta VR roboți versus oameni

Proiectul a fost realizat cu ajutorul studenților din programul Computer Game Technology de la University of Portsmouth din Marea Britanie. Totuși, robotul și jocul VR au fost dezvoltate doar pentru proiectul de licență al studenților, deci probabil nu vom putea testa cu toții această experiență prea curând.

James Bruton, inginerul care a creat robotul, are și un canal de YouTube unde ne-a arătat tot procesul, de la construirea mașinăriei, până la o demonstrație a jocului VR. Poți vedea cum funcționează totul aici: