21 mai 2019 | 21:30

Robotul pe care ți l-ai putea construi chiar tu acasă

ACTUALITATE
Robotul pe care ți l-ai putea construi chiar tu acasă

Dacă ai câteva mii de dolari și o oarecare experiență în inginerie, atunci ai șanse mari să îți poți construi propriul robot.

Studenții de la Stanford University au creat un robot patruped, numit Doggo, care poate fi construit și acasă. El urmează să fie prezentat la IEEE International Conference on Robots and Automation. Este rezultatul muncii de cercetare a Clubului de Robotică de la Stanford în special a echipei Extreme Mobility. Ideea din spatele lui Doggo era de a crea un robot pe care oricine să îl poată construi, cu costuri relativ mici și elemente de construcție minime.

Autonomia robotului nu e prea grozavă, pentru că a fost construit să se miște fără să vadă și să înțeleagă lumea din jur. Însă acest lucru poate fi îmbunătățit de cel care îl construiește, dacă va dori (și mai ales dacă se pricepe). Robotul poate servi drept bază pentru un robot mai complex pentru curioși.

Dacă vrei să îl vezi pe Doggo în toată splendoarea lui, există un video pentru asta. În el, poți vedea cum robotul este plimbat în lesă, asemeni unui cățel, dar și cum sare și face giumbușlucuri, părând aproape amuzant dacă nu ar fi atât de metalic și fără chip.

„Am văzut toți acești alți roboți patrupezi folosiți în cercetare, dar nu erau ceva ce poți aduce în laboratorul tău propriu și să folosești pentru proiectele tale personale”, a explicat liderul întregului proiect, Nathan Kau. „Noi am vrut ca Stanford Doggo să fie acest robot cu sursă deschisă, pe care să îl poți construi tu însuți cu un buget relativ restrâns”.

Mai departe, echipa Extreme Mobility va lucra în colaborare cu Robotic Exploration Lab pentru a îmbunătăți capacitățile lui Doggo, dar va căuta să se ocupe și cu construirea unui robot de dimensiuni duble, care se va numi Woofer.