Tehnicile voodoo prin care escrocii cred că-ți pot da țepe pe net

Tehnicile voodoo prin care escrocii cred că-ți pot da țepe pe net
Sursa foto: Screenshot din trailerul filmului Sakawa
13:13 10.05.2019

Un grup de escroci din Ghana a găsit o modalitate prin care să păcălească oamenii pe internet și se folosesc de ritualuri voodoo pentru asta.

Tehnica se numește Sakawa, iar cei care o practică se folosesc de mailuri de phishing și alte abordări asemănătoare de pe site-uri de dating sau matrimoniale pentru a obține bani de la utilizatori.

Cei care fac asta sunt numiți băieții Sakawa și nu sunt deloc puțini. Aproximativ opt din zece tineri din Ghana fac bani din chestia asta, indiferent dacă au sau nu un job principal. Apelează la ritualuri voodoo pentru ca păcălelile să le reușească.

Cantitatea uriașă de deșeuri electronice pe care țările mai dezvoltate o produc ajunge deseori în Ghana. Aici, ghanezii încearcă să le recicleze sau să colecteze cupru și metale din aceste dispozitive. Băieții Sakawa văd mai mult decât atât. Și-au dat seama că aceste componente electronice ar putea conține informații pe care le-ar putea valorifica în cazul escrocheriilor online.

Băieții Sakawa se folosesc de voodoo pentru a avea succes

Țintele acestora sunt oamenii bogați din vest, în special americani. De cele mai multe ori, băieții chiar ajung să pretindă că sunt fete în conversații telefonice cu victimele pentru ca aceștia să ajungă să le dea bani. Procesul este unul destul de lung și nu extrem de profitabil. Uneori pot trece chiar săptămâni întregi până băieții ajung să primească suma modică de 50 de dolari. Din aceasta trebuie apoi să mai plătească și creditul de telefon, explică Ben Asamoah, un regizor ghanez, chiar a făcut un lung-metraj despre toată treaba asta.

Ne lămurește că Sakawa nu este decât o înșelătorie online combinată cu ritualuri voodoo. În cultura ghaneză, practicile voodoo sunt foarte importante. Aceștia cred că odată ce practici astfel de ritualuri, ai instant șanse mai mari de succes, în orice activități. Iar păcălelile online sunt unele dintre acestea.

În topul statelor de unde provin cele mai multe activități de cybercrime, Ghana este în primele zece, potrivit Cybercrime Journal.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Sursa: Motherboard
Etichete: