De ce ar trebui să lași telefonul când îți faci cumpărăturile

De ce ar trebui să lași telefonul când îți faci cumpărăturile
Sursa foto: Răzvan Băltărețu / PLAYTECH

Probabil că ești și tu unul dintre acei oameni care și-au legat foarte mult viața de telefon. Și e în regulă, până într-un punct: când telefonul te face să pierzi bani, cum e cazul la cumpărături.

Telefonul a devenit parte din viața noastră, ceea ce-l face un fel de companion peste tot, chiar și la cumpărături. Fie că vorbești, fie că doar scrii mesaje și stai pe Facebook, sigur te-ai găsit de multe ori în situația în care l-ai avut în mână cât colindai prin magazine. Ei bine, asta are un impact negativ asupra bugetului tău.

Cercetători de la Universitatea Fairfield au publicat o lucrare în care explică de ce pierzi bani când stai cu ochii în telefon. Oamenii care fac asta sunt mai predispuși să cumpere din impuls și, de multe ori, produse care nu ar fi intrat niciodată pe lista de cumpărături.

Echipa de cercetători a analizat o bază de circa 2.600 de clienți din Statele Unite ale Americii. Aceștia au fost întrebați, înainte să intre în magazin, ce vor să cumpere. La final, la ieșire, au fost întrebați ce au cumpărat în plus, dar și cum și-au folosit telefonul.

Ce au aflat cercetătorii despre relația noastră cu telefonul la cumpărături?

Datele arată că cei care au folosit telefonul ca să asculte un podcast sau să vorbească pe chat cu cineva au fost mai predispuși să facă diverse cumpărături care n-aveau nicio legătură cu ce voiau la intrare. Dacă au folosit telefonul ca să caute coduri de reducere sau să verifice site-ul magazinnului, cumpărăturile suplimentare au fost catalogate drept unele legate de ceea ce voiau.

Cei din prima categorii au fost cu 9% mai predispuși să cumpere diverse produse pe care nu le-ar fi luat altfel în calcul. E interesant și că cele mai multe produse erau pentru plăcere proprie: ciocolată, chipsuri, electronice sau chiar jucării.

Cei din a doua categorie s-au arătat mai atenți la ce cumpără, poate și pentru că asta a fost natura modului în care și-au folosit telefonul. Cercetătorii care au realizat acest studiu recomandă, totuși, lista clasică de cumpărături, pentru că telefonul te poate face să pierzi mai mulți bani pe produse care nu-ți sunt utile.

Citește și:
Sursa: Fast Company