05 apr. 2019 | 11:27

Volkswagen a făcut mașina în care poți dormi în timp ce ea te duce unde vrei

ACTUALITATE
Volkswagen a făcut mașina în care poți dormi în timp ce ea te duce unde vrei
Volkswagen Design

Volkswagen va prezenta în China o mașină nouă în care poți să dormi, în timp ce te duce la destinație. Asta înseamnă va fi electrică și autonomă de nivel 4.

Volkswagen a anunțat în urmă cu câțiva ani că plănuiește să creeze cu pași mici o nouă gamă de automobile, cele mai performante de până acum – familia ID. Toate modelele vor fi electrice și dotate cu cel mai avansat sistem de conducere autonomă.

Volkswagen ID. ROOMZZ, mașina în care faci ce vrei, dar nu să conduci

Familia ID va deveni mai numeroasă după ce, la Salonul Auto de la Shanghai, care va avea loc pe 16 aprilie, va fi prezentat modelul ID. ROOMZZ, o mașină în care poți chiar să și dormi, în timp ce te deplasezi cu ea.

Nu știu dacă va fi cineva într-atât de încrezător să facă asta în timpul mersului, dar știu că nivelul 4 de autonomie necesită prezența unui șofer, în cazul în care apare vreo urgență la care mașina nu poate să se adapteze în timp util.

Prin urmare, acesta este motivul pentru care Volkswagen a început testele noilor sisteme de conducere autonomă. Cinci modele e-Golf au fost echipate cu un arsenal de tehnologii pentru a se testa eficiența lor.

Volkswagen pregătește terenul pentru acest ID. ROOMZZ care, după cum sugerează și numele, va fi mașina care schimbă tot ce știai despre deplasarea cu un autoturism.

Gama ID – mașinile viitorului

volkswagen id

Imagine via Volkswagen

Mașina viitorului va fi, mai degrabă, o cameră din locuință, dar pe roți, care te va duce unde vrei, în timp ce tu poți să citești, să te uiți la filme, să discuți cu cei de lângă tine sau chiar să dormi, fără să fii stresat de agitația traficului.

În teorie, ideea pare fabuloasă, dar până va fi transpusă în realitate, dacă va fi vreodată, mai e cale lungă, mai ales că trebuie schimbată și legislația în acest context.

Germanii subliniază însă ideea că acest sistem autonom de nivel 4 trebuie utilizat doar în zone special amenajate, cum ar fi autostrăzile sau cartierele cu trafic mediu, ori atunci când stai blocat în trafic, iar mașina nu trebuie decât să avanseze puțin, să frâneze, iar să mai avanseze și tot așa. Pentru tine, ca șofer, asta ar fi o acțiune stresantă și enervantă, dar dacă ar fi preluată de mașină, în timp ce tu te uiți la filme pe telefon, parcă timpul va trece mai ușor.

ID. ROOMZZ va fi o mașină compactă, dezvoltată pe platforma tehnică MEB. Până acum, știm doar că va avea o altă configurație a locurilor în interior, față de cum e la alte mașini, iar farurile vor fi, de asemenea, configurate după placul clientului. Ar urma să intre deja pe piața din China din 2021.

Volkswagen ID. ROOMZZ ar urma să fie cel de-al șaselea model care se va alătura familiei ID. În gamă, vor mai fi SUV-ul CROZZ, van-ul BUZZ (urmașul microbuzului T1), limuzina VIZZION și BUGGY. Se observă multe ZZ-uri în denumiri, probabil că vin de la zumzetul motorului electric.