22 mart. 2019 | 12:04

Virusul care îți fură fișiere până PewDiePie are 100 de milioane de abonați

ACTUALITATE
Virusul care îți fură fișiere până PewDiePie are 100 de milioane de abonați

Războiul dintre PewDiePie și T-Series este cunoscut aproape oricui a intrat pe internet în ultimele luni, iar fanii celui dintâi fac orice le stă în putință pentru a-i asigura victoria.

Sursa conflictului este numărul de abonați. Suedezul PewDiePie (pe numele real Felix Kjellberg) este, din 2013 până în prezent, youtuber-ul cu cei mai mulți abonați (peste 90.735.381 de abonați în prezent), însă canalul indian T-Series pare să îl prindă din urmă, cu cel puțin 90.731.048 de abonați. Deși PewDiePie este înainte cu mai bine de 4.300 de abonați, T-Series amenință să îl prindă pe suedez din urmă. De ce îi pasă lumii de această competiție? Pentru că PewDiePie reprezintă însăși esența YouTube-ului – platforma care a pornit prin a susține creatori independenți – iar T-Series simbolizează corporațiile mari și rele care mănâncă în calea lor totul.

Anumiți susținători și fani ai lui PewDiePie au găsit metode inedite de a convinge oamenii să se aboneze la el. De exemplu, hacker-ul care își spune @TheHackerGiraffe pe Twitter a reușit să preia controlul asupra a 50.000 de imprimante din toată lumea, printând un mesaj prin care cerea oamenilor să se aboneze la PewDiePie. Dintre aceste imprimante, 15.000 se aflau în India.

Metodele mai puțin etice de a-l menține pe PewDiePie pe locul 1

Doar că metodele de persuasiune vin și sub forma unor virusuri. Una din ele presupune infectarea computerelor cu un virus ransomware, conform unei investigații realizate de ZDNet. Când un asemenea virus atacă un computer, hard disk-ul este criptat până când proprietarul computer-ului se supune cerințelor hacker-ului (ca într-o luare de ostatici, doar că virtuală). În cazul virusului de față, persoanele atacate trebuie să se aboneze la PewDiePie pentru a-și recăpăta fișierele. Sună oarecum rezonabil, însă virusul a fost realizat într-un mod atât de prost (hackerii nu au salvat codurile de criptare), încât chiar dacă victimele se abonează la canalul suedezului, fișierele lor sunt pierdute pentru totdeauna.

O altă metodă vine sub forma unui virus ransomware care criptează fișierele utilizatorilor atacați până când PewDiePie ajunge să aibă 100 de milioane de subscriberi – iar dacă T-Series atinge acel număr înainte, atunci fișierele sunt șterse permanent. Doar că persoana din spatele acestui atac a realizat în câte belele ar putea intra, așa că a publicat codul virusului, astfel încât persoanele cu computere infectate să își decripteze fișierele.

Oricum ar fi, șansele ca fanii lui PewDiePie să se oprească din campania lor anti-T-Series sunt mici.